Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Három százalékkal csökken az önkormányzatok finanszírozása

Cikk:

Jövőre a 7,5 százalékos GDP-csökkenésnél kedvezőbb mértékű, 3 százalékos csökkenés várható az önkormányzatok finanszírozásában - mondta Varga Zoltán önkormányzati miniszter keddi, évzáró sajtótájékoztatóján.

Idén a GDP csökkenése ellenére a kormány nem csökkentette, nem zárolta év közben az önkormányzatok támogatását. A helyi önkormányzatok támogatásának 2010. évi előirányzata a korrigált bázishoz képest mindössze 36 milliárd forinttal lett kevesebb.

Jövőre is biztosított a kistelepülések kis volumenű infrastrukturális fejlesztéseinek a finanszírozása, így az oktatási intézmények, a bölcsődék, a közösségi közlekedés támogatása; az idei 4,1 milliárd forint jövőre 250 millió forinttal nő. Az idén az uniós önerőalap-pályázatok alapján 2009-2010-re 4 milliárd forint támogatást nyert 347 pályázó, s egy készülő miniszteri rendelet biztosítja a legalább első körös EU-s döntéssel rendelkező, de támogatási szerződést csak 2010-ben kötő önkormányzatok támogatását is - sorolta Varga Zoltán.

Jövőre is segítséget nyújtanak a nehéz helyzetbe került önkormányzatoknak, azt azonban szigorúbban fogják vizsgálni, hogy az adott önkormányzat pontosan miért került nehéz helyzetbe.

Lakástámogatási rendszer

A miniszter az év során elvégzett feladatok közül kiemelte a lakástámogatási rendszer átalakítását, és azt, hogy a lakástörvény módosításával elővásárlási jogot biztosítottak a települési önkormányzatoknak, hogy a kényszerértékesítés alatt álló ingatlant megvásárolhassák és azt az adósnak bérbe adhassák. A panel- és ökopályázatok, valamint a termofor kémények felújítására kiírt pályázat összesen 100 milliárd forint megrendelést jelentettek az építőiparnak.

Turizmus, vendégforgalom

A hazai turisztikai forgalom kisebb mértékben csökkent, mint amire számítottak, a visszaesés a vendégek, illetve a vendégéjszakák számában 8,5 százalék volt. 2010-re reális célnak tartják a belföldi vendégéjszakák számának stagnálását, de a külföldi vendégéjszakák további esésére számítanak.

Varga Zoltán felidézte, hogy döntés született arról: a szálláshely-szolgáltatás áfája a kedvezményes 18 százalékos kulcsba kerül, és 2013-ig a kormány és az EU támogatásával 300 milliárd forint fordítható turisztikai fejlesztésre. Marketingre a Magyar Turizmus Zrt. jövőre is 4,6 milliárd forintot költhet.

Sportügyek, olimpia

Olimpiai felkészülésre 2009-ben 970 millió forint volt biztosítva, 2010-ben pedig 1,247 milliárd forint lesz, és ebben nincs benne a Forma-1 támogatása. Sikernek nevezte, hogy sikerült megőrizni a sportolók ösztöndíjának adómentességét, és megkötötték a Forma-1 2016-ig szóló szerződését úgy, hogy 10 százalékról 7,5 százalékra csökkentették a jogdíj növekedésének ütemét. A fejlesztések közül kiemelte a Maty-éri evezőspálya és a Komjádi uszoda felújítását.
  
Tűzoltóság, katasztrófavédelem

A katasztrófavédelemmel kapcsolatban - amely szintén a tárcához tartozik - felidézte, hogy két új önkéntes tűzoltóság alakult - Celldömölkön és Jászárokszálláson -, s a tűzoltóságoknak 4,8 milliárd forint értékben adtak át eszközöket, a többi között 43 új járművet. 2010 első felében további 3 milliárd forintot fordítanak eszközök - különösen magasból mentő járművek - beszerzésére.

Országgyűlési- és EP-választás

A tárcához tartozik a választások lebonyolítása is. Varga Zoltán tájékoztatása szerint a 2009. július 7-i európai parlamenti választás lebonyolítása 4 milliárd forintba került, a munkában 26 ezer köztisztviselő és 60 ezer választási bizottsági tag vett részt. Ebben az évben négy időközi országgyűlési és 97 időközi önkormányzati - általában polgármesterre vonatkozó - választást tartottak; az előbbiek költsége 75 millió, az utóbbiaké 61 millió forint volt.

2010 az általános választások éve; a tavaszi országgyűlési és őszi önkormányzati választás lebonyolítsára 10,85 milliárd forintot biztosított a költségvetés.

Ugrás vissza Ugrás vissza...