Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!

A hálózati szolgáltatónál végzett, előre tervezett karbantartás miatt az Oktatási Hivatal publikus szolgáltatásai nem lesznek elérhetők.

Előre tervezett karbantartás – Oktatási Hivatal (2022. 05. 26.)

Kezdete: 2022. 05. 26. 20:00. Vége: 2022. 05. 26. 23:00

 

MORZSÁK

TARTALOM:OM: szakképzés, akadálymentesítés és törvénymódosítás a fogyatékosokért

Cikk:

Az oktatási tárca 2003-ban pályázati úton összesen 40 millió forintot fordít az egyetemek, főiskolák akadálymentesítésére, ezzel az intézményeknek már csak 30 százalék önrészt kell vállalniuk a költségekből.
A felsőoktatási fejlesztési beruházások legalább két százalékát kell akadálymentesítésre fordítani. A tárca információs kiadványokat készít a csaknem 400 fogyatékkal élő hallgatónak, akik közül sokan nem ismerik jogaikat és lehetőségeiket.
Az OM azt tervezi, hogy április végétől indul a felsőoktatási intézmények koordinátorainak továbbképzése. Április végén rendezik meg a Hallássérült hallgatók II. Országos Konferenciáját, s az év első félévében tartják meg a Fogyatékos Hallgatók Országos Találkozóját.
Szakmák a fogyatékkal élőknek
Korszerűsítik az Országos Képzési Jegyzéket, különös tekintettel azokra a szakmákra, amelyeket fogyatékos fiatalok is tanulhatnak az iskolákban. Folytatják azt a programot, amelyben tavaly 10 millió forintot költöttek fogyatékosoknak szóló szakképzési programok fejlesztésére és adoptálására.
Januárban jelentek meg a tanulásban akadályozottak számára a többi között a virágkötést, a kosárfonást, a kerékpár-szerelési szakmai ismereteket oktató tankönyvek. A tárca szeretne hasonló kiadványokat dísznövénytermelő, kárpitos, zöldség-fűszernövénytermelő szakmákban is. A hallássérültek számára burkoló, dísznövénykertész, a mozgáskorlátozottaknak cipőfelsőrész-készítő, kalapos és sapkakészítő, valamint fazekas tankönyvek megjelenése várható, míg a gyengénlátók virágkötő és fazekas tankönyvekre számíthatnak.
Módosítják a közoktatási törvényt
A közoktatási törvény közeljövőben várható módosítása előírja a közoktatásban a hátrányos megkülönböztetés tilalmát. Ez alapján semmissé lehet nyilvánítani minden olyan döntést, intézkedést, amely a gyermekek, tanulók csoportját vagy akár egyetlen diákot neme, kora, származása, családi helyzete vagy bármely más oknál fogva hátrányosan megkülönbözteti. Tartalmazza a szankciókat is azok ellen, akik sértik az egyenlő bánásmód elvét.
Az iskolák nyílt napokat tartanak
A Nyitott iskola program keretében az integrációban még nem résztvevő iskolák néhány napra kinyitják kapuikat a fogyatékos fiataloknak, akik nem fogyatékkal élő társaikkal együtt vesznek részt a tanítási órákon és egyéb programokon. A minisztérium lecserélt számítógépeket juttat el a fogyatékkal élő fiatalokhoz, az őket oktató intézményeknek. Pályázatot hirdetnek olyan közoktatási intézményeknek, amelyek szakmai rendezvényeket tartanának a fogyatékkal élők nemzetközi éve kapcsán.
Ugrás vissza Ugrás vissza...