Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Ragaszkodnak az önkormányzatok néhány feladathoz

Cikk:

Jövőre a csökkenő költségvetési források miatt nem lesz kötelező önkormányzati feladat a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás. A kormány több feladatot is átvenne az önkormányzatoktól, de néhányhoz (építési ügyek, okmányirodák és tűzvédelem) a helyhatóságok ragaszkodnak - erről Varga Zoltán önkormányzati miniszter és Budai Bernadett kormányszóvivő beszélt csütörtökön.

A gyermekétkeztetés idei évivel megegyező finanszírozásához a 2010-es költségvetés önkormányzati fejezetében is kell forrást találni, és a tartalékhoz is hozzá kell nyúlni - mondta Varga Zoltán önkormányzati miniszter csütörtökön. A miniszter azt még nem tudta megmondani, hogy mennyi plusz forrás szükséges ahhoz, hogy jövőre is 65 ezer forint maradjon a normatíva.

Az önkormányzati miniszter elismerte, hogy a hazai fejlesztések tekintetében visszalépnek, mert a jövő évi büdzsé nem tartalmaz megfelelő forrásokat, kivételt képeznek azonban a bölcsőde-, óvoda- és iskolafejlesztések, illetve a közösségibusz-beszerzések, amelyekre az ideinél 250 millió forinttal több pénz - összesen 4,35 milliárd forint - jut majd. A három év feletti gyermekek óvodai ellátása 2010 augusztusa helyett 2011 augusztusától lesz kötelező.

A kormány kevesebb támogatást ad jövőre az önkormányzatoknak, a kevesebb forrással azonban kevesebb feladat is jár majd: az önkormányzati feladatok egy részén könnyítenek, egy részének megvalósítását pedig későbbre halasztja a kabinet - mondta Budai Bernadett kormányszóvivő. Jövőre nem lesz kötelező önkormányzati feladat a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás. A kormány több feladat elvégzését is átvállalná az önkormányzatoktól, de bizonyos feladatkörökhöz (építési hatósági ügyek, okmányirodák és tűzvédelmi feladatok) a helyhatóságok ragaszkodnak.

Az önkormányzatok kérésének megfelelően a gyermekétkeztetésre elkülönített forráshoz a lehető legegyszerűbb formában lehet majd hozzájutni, azaz nem pályázat, hanem normatíva útján. Az intézmények az ingyenes és kedvezményes étkeztetésre jogosult 369 ezer gyermek után megkapják az idei normatíva száz százalékát, a 65 ezer forintot - mondta Budai Bernadett.
 

Ugrás vissza Ugrás vissza...