Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Önkormányzati támogatásokról döntött a Belügyminisztérium

Cikk:

Az önkormányzatok számára több milliárdos vis maior kifizetésekről és az Európai Unió önerő alapja önkormányzatoknak szánt támogatásairól is döntött a Belügyminisztérium - közölte Tállai András önkormányzati államtitkár. Az önkormányzati rendszer átalakításának koncepciójáról szóló társadalmi egyeztetés még júniusban lezárulhat.

A Belügyminisztérium eddig 2,454 milliárd forint kifizetésről döntött az idei 8 milliárd forint vis major keretből. Ezt az összeget nyolc ütemben 354 pályázó között osztották el, annak mikéntjét a minisztérium honlapján is közzétették – mondta Tállai András.

A hátrányos helyzetű önkormányzatok európai uniós támogatási pályázatai önrészének fedezésére létrehozott "EU Önerő Alap" esetében a 2011-es évben összesen 10,6 milliárd forint az előirányzat. Eddig mintegy ötven pályázó önkormányzat két ütemben 758,2 millió forintot nyert el.

A 2011-ben indult céltámogatási pályázatok egészségügyi gép- és műszerbeszerzésére tizenegy önkormányzat összesen 183,918 millió forintot nyert el. A nyertes önkormányzatok: Berettyóújfalu, Jász-Nagykun-Szolnok megye önkormányzata, Kalocsa, Keszthely, Marcali, Mezőtúr, Miskolc, Mosonmagyaróvár, Nagyatád, Sátoraljaújhely és Tiszafüred.

Június 16-án zárulhat le a több mint egy hónapja megkezdődött, az önkormányzati rendszer átalakításáról szóló koncepció társadalmi vitája. Pintér Sándor belügyminiszter akkorra hívta össze az önkormányzatok nemzeti fórumát. Az önkormányzati államtitkárság a 44 oldalas koncepciót megtárgyalta az önkormányzatokkal és szövetségekkel. Az önkormányzatok magát a koncepciót üdvözölték, ám az államtitkárság sok kritikát, észrevételt kapott azért, mert a tartalmi korlátok miatt az anyagban egyes területek kevésbé voltak részletesen kifejtve. Az önkormányzatok képviselői az önkormányzati feladatok finanszírozásáról és az „egységes hivatal” koncepciójáról szerettek volna részletesebb ismertetést – mondta el Tállai András. Az önkormányzati államtitkár hangsúlyozta, hogy az önkormányzati reform részletesebb anyagát a társadalmi párbeszéd lezárulta után készítik el.

Ugrás vissza Ugrás vissza...