Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:A magyar és az osztrák államfő is felszólalt az Operaházban

Cikk:

Méltóságteljesen és ünnepélyes keretek között került sor az 1956-os forradalom és szabadságharc ötvenedik évfordulójának ünneplésére vasárnap este a Magyar Állami Operaházban.
Jordán Tamásnak, a Nemzeti Színház igazgatójának bevezető szavait a köztársasági elnök húszperces beszéde követte. Sólyom László szavait, miszerint csak egyetlen 56-os forradalom van, a meghívottak tapssal fogadták.
A magyar államfő után Heinz Fischer osztrák köztársasági elnök beszéde következett. Szavait, miszerint a demokráciában a politikai ellenfél nem ellenség, és hogy a pártok fontosak, de az ország még fontosabb, szintén kitörő taps fogadta.
A beszédek után a Nemzeti Filharmonikus Zenekar Kocsis Zoltán vezényletével félórás koncertet adott.
Több száz meghívott
A rendezvényre a külföldi delegációk mellett 350 ötvenhatos személyiséget hívtak meg, valamint a közjogi méltóságokat, a pártok és a parlamenti frakciók vezetőit, EP-képviselőket, kormánytagokat.
A középső díszpáholyban Sólyom László foglalt helyet, míg a jobb oldalán lévő páholyban egymás mellett ült José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, valamint Heinz Fischer osztrák köztársasági elnök. A bal oldali díszpáholyban pedig Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke ült.
Az operaházi megemlékezésen jelen volt a kormány több tagja, és jelen voltak a pártok vezetői is.
A koncertet követően, este, a meghívottak számára díszvacsorát rendeztek a Szépművészeti Múzeum Barokk termében, ahol Sólyom László és Gyurcsány Ferenc mondott pohárköszöntőt.
Ugrás vissza Ugrás vissza...