Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Opten: az építőiparban 6-7 százalékra nőhet a felszámolás az idén

Létrehozva: 2009. február 4.
Módosítás: 2009. február 4.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Az idén a mostani 5 százalékról akár 6-7 százalékra nőhet a felszámolás alatt álló építőipari cégek aránya - mondta Csorbai Hajnalka, az Opten Informatikai Kft. stratégiai igazgatója. Az országban mintegy 67 ezer építőipari céget tartanak nyilván, ebből még tavaly ősszel, a pénzügyi-gazdasági válság felgyorsulása előtt 4 százalék volt a felszámolás alatt lévő társaságok aránya. Ez a hányad napjainkra 5 százalékra emelkedett - tette hozzá.

Csorbai Hajnalka elmondta: napjainkban már 540 ezer működő társas vállalkozást tartanak nyilván az országban, és körülbelül ennyi egyéni vállalkozó is tevékenykedik Magyarországon. "Ez messze több, mint amennyit képes az ország eltartani" - hangoztatta az igazgató. Kiemelte: "a gazdasági válságnak még csak az elején járunk, de már most látszik, hogy ugrásszerűen megemelkedhet a felszámolás alatt lévő cégek aránya." Hozzátette: az összes magyarországi társas vállalkozásból a felszámolás alatt lévők eddig 2 százalékot tettek ki, az arány megduplázódhat 2009-ben, felmehet 4 százalékra.

Az igazgató felhívta a figyelmet arra: a magyarországi építőipari vállalkozásokra jellemző, hogy egy-egy tulajdonos számos más cégben is rendelkezik kisebb-nagyobb tulajdoni hányaddal. Az Opten kimutatása szerint az építőipari cégek közül a legtöbbet birtokló tulajdonos 169 céget alapított, 139-ben jelenleg is érdekelt, az összes általa alapított társaságból 88 felszámolás alatt áll. Ezért Csorbai Hajnalka azt ajánlja az építőipari vállalkozásokkal bármilyen, de főleg pénzügyi kapcsolatba kerülő cégeknek, magánszemélyeknek, hogy próbáljanak tudakozódni azok tulajdonosi hátteréről. Ezek a cégek ugyanis gyakran "eltűnnek", például felszámolásba "menekülnek", mielőtt bármilyen munkát kifizetnének az alvállalkozóiknak.

Az igazgató elmondta: a fizetési fegyelem hiánya általánosságban is nő az országban, ez igaz az építőipari társaságokra is. Jellemző azonban, hogy míg a gazdasági válság előtt egy-egy cég hagyta, hogy akár másfél éves számláját se fizessék ki, addig most már egy-két hónapos fizetési lemaradás után is behajtókat igyekeznek alkalmazni a társaságok, ha nem kapták meg egy-egy munkájuk ellenértékét. Csorbai Hajnalka megfoogalmazása szerint "még mindig jobb egy olyan munka, amelyet nem végez el egy cég, mint egy olyan, amelyet elvégzett, de nem fizetik ki neki".

Ugrás vissza Ugrás vissza...