Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Elkötelezett marad Magyarország az EU és a NATO mellett

Cikk:

Magyarországnak az európai uniós és a NATO-tagság melletti szilárd elkötelezettségét erősítette meg csütörtöki brüsszeli bemutatkozó látogatásán Orbán Viktor miniszterelnök.

 

A magyar kormányfő a kétnapos látogatás keretében találkozott Herman Van Rompuy EU-elnökkel, José Manuel Durao Barrosoval, az Európai Bizottság elnökével, Jerzy Buzek európai parlamenti elnökkel, Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkárral, valamint vacsorát adott az Európai Bizottság hat néppárti tagja számára.

Barroso szerint az, hogy Orbán Viktor kormányfőként ilyen hamar ellátogatott Brüsszelbe, jelzi, hogy a miniszterelnök elkötelezett az európai uniós együttműködés, a közös európai projekt mellett. Az EB-elnök arra biztatta Magyarországot, hogy vigye tovább, s ha lehet, fokozza a pénzügyi konszolidációs erőfeszítéseket, mert e konszolidáció teremti meg a gazdasági növekedéshez szükséges bizalmat. Emlékeztetett arra is, hogy az EU és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) közös programja segített a válság idején tapasztalt gazdasági zavarok elhárításában.
 
EU-elnökség: szoros együttműködést vár Barroso

A találkozón egyebek között szó esett a jövő év első felében tevékenykedő magyar soros EU-elnökségről. Barroso jelezte, hogy ennek keretében szoros együttműködésre számít a bizottság és Magyarország között. Orbán hangoztatta: Magyarország tisztában van azzal, mit vár tőle az unió a soros elnökség idején, és eleget is fog tenni ennek az elvárásnak.
 
Magyarországnak gyors és határozott versenyképesség-javító intézkedéseket kell hoznia. Napokon belül elérhetőek lesznek a magyar gazdaság állapotáról szóló információk, és amint ez meglesz, a kormány 72 órán belül akciótervvel fog előállni a rövid távú problémák kezelésére – fogalmazott a magyar kormányfő.
 
Barroso a sajtótájékoztatón az unió szolidaritását fejezte ki a magyarországi árvíz okozta nehézségek miatt, és leszögezte, hogy a bizottság minden tőle telhető segítséget megad szükség esetén.
 
Van Rompuy: nem vagyunk túl a válságon
 
Az uniós állam-, illetve kormányfők testületét, az Európai Tanácsot elnöklő Van Rompuynél azt állapították meg, hogy messze nem vagyunk még túl a gazdasági-pénzügyi válságon, és újabb válságlökések várhatók. Egyetértettek abban, hogy a válság miatt a gazdaságpolitikák erősebb összehangolására, a felügyeleti rendszer javítására van szükség Európában. Hangsúlyozták az unión belüli regionális együttműködések - így a visegrádi négyek - fontosságát is.


Buzek EP-elnök és Orbán Viktor találkozóján egymással egyetértésben azt hangsúlyozták: ahhoz, hogy Európa erős legyen, fajsúlyos uniós intézményekre is szükség van, ide értve az erős Európai Parlamentet.

A NATO-ban Orbán Viktor megerősítette: Magyarország számára kiemelkedően fontos a NATO által szavatolt biztonság, és az ország elkötelezett a szövetségbeli tagság, a közös műveletekben való részvétel mellett. Anders Fogh Rasmussen főtitkár méltatta azt a magyar szerepvállalást, hogy a pápai repülőtéren helyezték el a több tagország összefogásával kialakított, C-17-es repülőgépekre alapozott légi szállítói kapacitást. Mint megjegyezte, a C-17-esek projektje példaként szolgálhat különösen abban az időszakban, amikor a pénzügyi nehézségek miatt reformintézkedéseket kell hozni.

Afganisztánnal kapcsolatban Orbán azt hangsúlyozta: ha a NATO igazolni akarja a világban saját hatékonyságát, akkor az afganisztáni NATO-vezetésű műveletet sikerre kell vinnie, fokozatosan át kell tudni adni a biztonságért viselt felelősséget maguknak az afgánoknak.

Barroso nem foglalt állást a magyar-szlovák vitáról

Az Európai Bizottságban tartott sajtótájékoztatón szó esett a magyar-szlovák kapcsolatokról is. Barroso arra kérte a két országot, hogy az új szlovák kormány megalakulása után az európai szellemiség jegyében, de kétoldalú formában tárgyaljanak azokról a témákról, amelyek érzékenyen érintik viszonyukat. Orbán Viktor jelezte, hogy hét szomszédja közül hattal Magyarországnak jelenleg nagyon jó a viszonya, és reményét fejezte ki, hogy sikerül jó kapcsolatokat teremteni a hetedikkel is.

 

Ugrás vissza Ugrás vissza...