Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Egyszerűsödnek a nemzetközi örökbefogadás szabályai

Létrehozva: 2005. július 5.
Módosítás: 2005. július 5.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Jogszabállyal erősítette meg a parlament Magyarország csatlakozását az 1993-as hágai egyezményhez, mely hivatalos kereteket ad a nemzetközi örökbefogadásoknak. Az ifjúsági tárca szerint az egyezmény az eddigi statisztikákat figyelembe véve évente 100-120 gyermek örökbeadását könnyíti meg.
Az elmúlt heti ülésén az Országgyűlés elfogadta a gyermekeknek a nemzetközi örökbefogadások terén való védelméről és az ilyen ügyekben történő együttműködésről szóló 2003-as hágai egyezmény kihirdetéséről szóló törvényjavaslatot. Az egyezmény 1993. május 29-én jött létre, Magyarország 2004-ben írta alá. A parlament ezt februárban határozattal erősítette meg, ám az életbe lépéshez törvényi szint szükséges. Az eddig 62 országban hatályba lépett egyezmény garantálja, hogy az örökbefogadás maximálisan a gyermekek érdekeit szolgálja, és elejét veszi a gyermekkereskedelemnek.
A jelenlegi magyar szabályok alapján ha egy francia házaspár magyar gyermeket fogad örökbe, a jogerős gyámhivatali döntés után Franciaországban is kérni kell az örökbefogadás engedélyezését. A parlament által hétfőn elfogadott törvény lehetővé teszi, hogy a jogerős határozatot a másik szerződő állam elismerje, így külön eljárás nélkül megtörténhessen az örökbefogadás. A jelenlegi szabályozás másik hiányossága, hogy a magyar államnak nincs lehetősége arra, hogy az örökbe adott gyermek sorsáról tájékozódjon. Ezentúl a szakintézmények figyelemmel kísérhetik gyermek sorsát, és ha valamilyen ok miatt felbomlik az örökbefogadás, arról a részvevő államok tájékoztatják egymást.
Csak második esély a külföldi örökbeadás
A minisztérium szerint az egyezmény az eddigi statisztikákat figyelembe véve évente 100-120 gyermek örökbeadását könnyíti meg, nem eredményezi azonban a külföldi örökbefogadások számának növekedését. Külföldre ugyanis a magyar jogszabályok értelmében csak olyan gyermek adható örökbe, akinek itthon hiába próbálnak örökbefogadó szülőt találni.
Hazánkban évente 800-1000 gyermeket fogadnak örökbe. A rendszer fő problémáját az jelenti, hogy annak ellenére, hogy sok az intézetben nevelkedő és állami gondozott gyermek, kevés a hivatalosan is örökbefogadhatóak száma, emellett a szülők legtöbbször három éven aluli, egészséges gyermeket szeretnének befogadni családjukba.
Nemzetközi kapcsolattartás
A nemzetközi örökbefogadásokkal kapcsolatos ügyeket Magyarországon az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium intézi. A szaktárca más országok kijelölt hatóságaival együtt információt cserél az egyes államok örökbefogadással kapcsolatos jogszabályairól, gyakorlatairól, statisztikáiról. A hágai egyezmény elsősorban ezen központi hatóság számára ír elő feladatokat: kötelesek megakadályozni az anyagi vagy egyéb haszonszerzés érdekében történő örökbeadást vagy -fogadást, illetve kötelesek információt gyűjteni a gyermek és a leendő szülők helyzetéről.
A hatóságoknak minden szükséges intézkedést meg kell tenniük annak érdekében, hogy a gyermek engedélyt kapjon a származási ország elhagyására, beléphessen fogadó államba, és ott letelepedhessen. E rendelkezés végrehajtása érdekében Magyarországon az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium a Belügyminisztérium Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalával fog együttműködni.
Ugrás vissza Ugrás vissza...