Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:A szakbizottság meghallgatta Oszkó Péter pénzügyminisztert

Cikk:

A június végéig tervezett lehívásokkal együtt Magyarország eddig 14 milliárd euró hitelt hívott le az IM és az EU keretéből, ebből nyolc+milliárdot használtak fel, a többi az ország devizatartalékait növeli - mondta Oszkó Péter pénzügyminiszter az Országgyűlés pénzügyi bizottságának keddi meghallgatásán.

A kormány válságkezelő programjának kedvező nemzetközi fogadtatását jelzi, hogy lehetőség volt a 2009-es államháztartási hiánycél 3,9 százalékra emelésére anélkül, hogy az veszélyeztetné a közép- és hosszú távú stabilizációs programot és a tervezett adósságpályát - mondta Oszkó Péter pénzügyminiszter az Országgyűlés költségvetési, pénzügyi és számvevőszéki bizottságának keddi ülésén.

A június végéig tervezett lehívásokkal együtt Magyarország eddig 14 milliárd euró hitelt hívott le a Nemzetközi Valutaalap és az EU által biztosított hitelkeretből, ebből 8 milliárd euró került felhasználásra, a többi az ország devizatartalékait növeli. A felhasznált 8 milliárd euróból az államadósság refinanszírozására 6,5 milliárd eurót fordítottak, a többi bankokhoz került tőke- és hiteljuttatás formájában - mondta a pénzügyminiszter.

Az IMF-hitel mintegy 7 százalékpontos kamatelőnyt biztosít a piaci forrásokhoz képest, hiszen a valutaalap hitele 2,5-3,5 százalékos kamatterhet jelent, míg államkötvényeket 10 százalék körüli hozamszinten lehet kibocsátani. A pénzügyminiszter leszögezte: a kormány egyelőre nem folytat tárgyalásokat az IMF-fel további hitelkeret létrehozásáról, a cél az, hogy ne kelljen újabb hitelt felvenni a Nemzetközi Valutaalaptól.

Oszkó Péter megerősítette, hogy a kormány 2009-re 6,7 százalékos GDP-visszaeséssel, 3,9 százalékos államháztartási hiánnyal, valamint 4,5 százalékos inflációval számol. Az állami kiadásokban 2009-2010-ben összesen mintegy 1300 milliárdos lefaragást hajt végre a kormány, ám a GDP visszaesése miatt az állam bevételei is csökkennek. A miniszter rámutatott: ez a két hatás nagyjából kiegyenlíti egymást, így adócsökkentésre jelenleg nincs lehetőség.

Ugrás vissza Ugrás vissza...