Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:A tervezettnél nagyobb mértékben csökken az adóbevétel

Cikk:

A gazdasági visszaesés miatt a korábban tervezett 800 helyett 900 milliárd forinttal csökkennek idén az adóbevételek. A várt öt-hat százalékos gazdasági visszaesés mellett idén és jövőre csak a foglalkoztatás csökkenésének lassulását lehet elérni - mondta Oszkó Péter pénzügyminiszter csütörtökön.

Az idén a gazdasági visszaesés hatására több mint 900 milliárd forinttal kevesebb lesz az adóbevétel, mint amit tavaly szeptemberben terveztek - mondta Oszkó Péter pénzügyminiszter csütörtökön egy pénzügyi fórumon. A kormány korábban 800 milliárd forintos adóbevétel-csökkenéssel számolt. A bevételkiesést 1000 milliárd forintos kiadáscsökkentéssel kompenzálja a kormány, a hiány így 3,8 százalékon belül marad.

A miniszter elmondta: öt-hat százalékos gazdasági visszaesés mellett illúzió a foglalkoztatás növelése, az idén és jövőre csak a foglalkoztatás csökkenésének lassulását lehet elérni. A vállalkozások esetében minden adócsökkentési lehetőséget a foglalkoztatás serkentésére használtak fel. A versenyképességet rontó helyi adóhoz Oszkó Péter szerint akkor lehet hozzányúlni, ha már növekszik a gazdaság. Az szja csökkentése számos jövedelemkategóriában többet ad, mint amennyit a vagyonadó elvesz - hangsúlyozta a miniszter, aki az utóbbival kapcsolatban megjegyezte: az üzleti célú ingatlanok megadóztatása soha nem került komolyan szóba.

Ugrás vissza Ugrás vissza...