Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Termőföldre is adnak ezentúl hitelt

Létrehozva: 2003. július 1.
Módosítás: 2003. december 12.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Július közepétől Magyarországon is elindul a földjelzálog-hitelezés. A kölcsönöket elsőként az OTP-nél vehetik fel az igénylők, a későbbiekben azonban további pénzintézetek is elfogadják majd fedezetnek a termőföldet.
Az OTP Bank Rt. július közepétől beindítja a termőföld fedezetű, hosszú lejáratú jelzáloghitelezést - jelentette be keddi sajtótájékoztatóján Csányi Sándor , az OTP Bank elnök-vezérigazgatója. Az erről szóló megállapodást Benedek Fülöp címzetes államtitkár, a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) elnöke és Csányi Sándor írta alá.
A megállapodásban az OTP vállalta, hogy ha termőföld fedezete mellett nyújt jelzáloghitelt, akkor a vagyonértékelők személyét arról a közbizalmi listáról fogja kiválasztani, amelyet az NFA-pályázat útján állított össze. A vagyonértékelők személye a garancia arra, hogy mind a jelzálogot adó földtulajdonos, mind pedig a jelzálogbejegyzésére jogosult OTP biztos lehet abban, hogy az NFA - ha az adós később nem tudja visszafizetni hitelét - megveszi a földet.
Más bankok is érdeklődnek
Benedek Fülöp elmondta: a Nemzeti Földalapnál más hitelintézetek is érdeklődtek már a konstrukció iránt. Az NFA kötelezettséget vállalt arra, hogy valamennyi bankkal azonos tartalmú megállapodásokat köt, így is biztosítva a versenysemlegességet. Az érdeklődők közé tartozik a HVB Bank, az FHB, a Magyar Külkereskedelmi Bank, illetve a Kereskedelmi és Hitelbank.
Földvásárlásra is ad hitelt az OTP
A hónap közepétől az OTP két olyan hitelkonstrukciót is indít, amelyek a termőföld vásárlását segítik. Hegedűs Éva ügyvezető igazgató elmondta: a lakossági termőföld-vásárlási hitelt a nagykorú, magyar állampolgárságú, de nem mezőgazdasági vállalkozó természetes személyek vehetik fel. A hitel összege ötszázezer forinttól harmincmillióig terjed. Kamata várhatóan megegyezik majd a mindenkor érvényes jelzálogtípusú hitel kamatával. A kölcsön futamideje maximum 15 év, két év türelmi idővel.
Wolf László vezérigazgató-helyettes a vállalkozók termőföld-vásárlásra igénybe vehető kölcsönéről számolt be. A hitel egymillió forinttól 150 millió forintig terjedhet, kamata a mindenkori jegybanki alapkamat - jelenleg 9,5 százalék - felett lesz négy százalékponttal. Futamideje legfeljebb 15 év, maximum két év türelmi idővel. A hitelhez állami kamattámogatás is kapcsolódik, amelynek mértéke száz hektár földterületig a kamat hatvan, e fölött pedig negyven százaléka.
Ugrás vissza Ugrás vissza...