Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Már szombaton is sok ’56-os megemlékezést tartottak

Cikk:

Országszerte már szombaton megkezdődtek az 1956-os forradalom és szabadságharc fél évszázados évfordulója alkalmából rendezett ünnepségek. Levélben emlékezett meg a forradalomról a Francia Köztársaság elnöke és Kanada miniszterelnöke.
Nagy Imre tatabányai mellszobrát a mártír miniszterelnök unokája, Jánosi Katalin, valamint Bencsik János polgármester leplezte le.
A kommunizmus áldozatai és az 1956-os hősök tiszteletére készült emlékművet avattak a Pest megyei Csömörön, az ünnepségen több ezren vettek részt.
Király Béla egészségi okokból lemondta a részvételt
Barcson a 94 éves Király Béla, az '56-os Nemzetőrség főparancsnoka egészségi okokból lemondta szónoki felkérését, helyette Bagi Gáborné történelemtanár, a város díszpolgára mondott beszédet.
Hévízen Sinkovits Gyula, az ’56-os Szövetség országos elnöke arról beszélt, minden nemzedék feladata, hogy 1956 valóságos történetét, a magyar történelem e dicsőséges időszakát megismerje.
Az 1956-os forradalomról tartott megemlékezést és ünnepi istentiszteletet a Magyarországi Evangélikus Egyház Budapesten, a Fasori Evangélikus Templomban.
Két kilométeres piros-fehér-zöld szalag
A fővárosban kétezer méter hosszú nemzetiszínű szalaggal díszítették fel a budai rakpartot az Erzsébet és a Margit híd között. A különleges szabadtéri installáció lényegében háromszáz egyedi képzőművészeti alkotás, amelyeket a forradalom ihletett.
Nyitott Múzeum ’56 címmel a Kisfaludy utcában, a Corvin Mozi mögött szabadtéri kiállítás nyílt, amelyen korabeli harci járműveket és gépjárműveket lehet megtekinteni, üzlet- és lakásmúzeum várja a látogatókat, valamint interaktív filmvetítések és zenei programok közül válogathatnak az érdeklődők hétfőig.
Emlékpontok és információs sátrak
A Városháza parkban szintén korabeli harci járművek és gépjárművek, valamint fotók tekinthetők meg. A forradalom fő helyszínein, a Corvin közben, a Széna téren, a Műegyetem rakparton, a Városháza parkban több napon keresztül úgynevezett emlékpontok és információs sátrak várják a látogatókat. 
Francia és kanadai üdvözlet
Jacques Chirac francia köztársasági elnök az 1956-os magyar szabadságharc 50. évfordulója alkalmából írt üzenete szerint "mindannyian emlékezetünkben őrizzük a magyar népnek a szabadságáért, de egyben a mi szabadságunkért is hozott áldozatát".
Stephen Harper, Kanada miniszterelnöke nyilatkozatban emlékezett meg az 1956-os forradalom 50. évfordulójáról. "A reményeket eltiporhatták 1956-ban, de az előkészítette a szabadság végleges elnyerését három és fél évtizeddel később" - írta a kanadai kormányfő.
Ugrás vissza Ugrás vissza...