Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Elhúzódó euróválságra figyelmeztet a kormányfő

Cikk:

Orbán Viktor miniszterelnök arra számít, hogy még hosszú évekig támadások alatt marad az euró, az egységes európai adózást pedig ellentétesnek tartja a magyar érdekekkel. A kormányfő a hétfői külképviselet-vezetői értekezleten arról is beszélt, hogy a következő 15-20 évet a szövetségkötések versenyének tekinti.

Orbán Viktor szerint Magyarország nagyon súlyos veszélyhelyzetbe sodródott az elmúlt három hónapban az euróválság miatt, ezért az ősz nehéz, a szuverenitásért folytatott küzdelemmel teli időszak lesz. Mint mondta, folytatni kell a több mint egy évvel ezelőtt megkezdett változásokat azért, nehogy Magyarország visszasodródjon a görög útra és pénzügyi spekulánsok miatt elveszítse szuverenitását. A kormányfő szerint ehhez több gazdasági intézkedésre lesz szükség, és ősszel meg kell hozni a még hátralévő sarkalatos törvényeket is. A várható kihívások, összeütközések elől a kabinet nem kíván "félreugrani", legyen szó a devizahitelesek kérdéséről, a költségvetésről vagy az ország megújításának következő lépéseiről, így például a köz- és a felsőoktatás átszervezéséről – mondta Orbán Viktor.

Elhúzódhat az euróválság

A miniszterelnök szerint fel kell készülni az euróválság és az ahhoz kapcsolódó reálgazdasági válság elhúzódására, az európai gazdaság nem kerül ki a folyamatos támadások alól a következő 8-10 évben: Magyarországnak pedig ilyen körülmények között kell elvégeznie a rá váró feladatokat.

Az ország világgazdasági pozícióját meghatározó három tényezőben (költségvetési hiány, az államadósság és a gazdasági növekedés mértéke) jelenleg Magyarország lemaradásban van a közép-európai régióhoz képest, ezért azon kell dolgozni, hogy gazdasági kilátásaink ugyanolyan kedvezők legyenek, mint például Lengyelországé, Csehországé és a balti államoké.

A miniszterelnök méltatta a bankadót, amely kezdetben erős kritikákat váltott ki az Unión belül, mára azonban már tizenkét európai állam vezetette be ezt az adózási formát. Bár a különadók miatt perben áll Magyarország, egyre több európai állam ró ki különadót egyes ágazatokra – mondta Orbán Viktor. Kifejtette azt is, hogy minden olyan törekvést meg kell próbálni visszaverni, amely az egységes európai adózás irányába mutat, az ugyanis ellentétes a magyar érdekekkel. A magyar kormány kifejezetten ellenzi, hogy az Európai Unióban egységes az áfarendszer, az ugyanis nem teszi lehetővé, hogy Magyarországon a 25 százalékos áfakulcs feletti kategóriába sorolják például a luxuscikkeket.

A kormányfő szerint Nyugat-Európában a következő években a politikai stabilitás lesz a legnagyobb érték, Magyarország számára pedig a diplomáciában és a gazdaságban is óriási előnyökkel járhat, hogy a kormánypártok kétharmados többséget szereztek a parlamentben.

A kormány tartja a 3 százalékos hiánycélt

A miniszterelnök hangsúlyozta: Magyarország folytatja az államadósság-csökkentés politikáját, amíg ugyanis annak mértékét nem tudja a GDP 70, majd 60 százaléka alá vinni, addig nem távolodik el az euróválság miatt kialakult veszélyzóna centrumától. A kormány minden eszközzel tartani fogja a 3 százalékos költségvetési hiányt, csakúgy, mint a tíz év alatt egymillió munkahely megteremtésének politikáját - mondta Orbán Viktor, megjegyezve, hogy reményeik szerint két-háromszázezer ember munkába állítására lehet számítani az előttünk álló évben a közfoglalkoztatás keretében.

A miniszterelnök arra is felhívta a külképviselet-vezetők figyelmét, hogy a következő 15-20 év a szövetségkötések versenyéről fog szólni. Az a jó külpolitika, amely nem kérdőjelezi meg a transzatlanti elkötelezettséget, de emellett a lehető legintenzívebb együttműködésre törekszik Kínával, Oroszországgal, az arab világgal és a felemelkedő közép-ázsiai térséggel - mondta. Közölte, a közeljövőben magyar delegáció látogat Szaúd-Arábiába.

Az értekezleten Kovács László (MSZP) volt külügyminiszter a Kínával kapcsolatos kormányzati politika miatt bírálta a kormányfőt, megjegyezve, hogy Kína lehet ugyan partner, de szövetséges nem. Reagálásában Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta, hogy a kormány a volt külügyminiszterhez képest merőben más kategóriarendszer szerint gondolkodik, de természetesen senki nem gondolhatja, hogy a Kínával kötött gazdasági megállapodásokat egy lapon lehetne említeni például a NATO-tagsággal.

Rövidesen elkészül a külpolitikai stratégia

Martonyi János külügyminiszter közölte: egy-két hónapon belül elkészül a külpolitikai stratégia, és a tárca tervei között van egy külkapcsolati törvény megalkotása is. A külkapcsolati törvényre a miniszter szerint azért van szükség, hogy átfogó szabályozással javítsák a külügyi és a külgazdasági terület, valamint a kulturális diplomácia közötti együttműködést.

Martonyi János előadásában kitért arra, hogy a kormány az ENSZ BT tagjelöltséget elődjétől örökölte, és mindent megtesz a siker érdekében. Ez a magyar diplomácia bizonyos fokú kontinuitását is jelzi, azonban az eredmény nem minősíti majd a felkészülés minőségét – fogalmazott. Az Európai Unióról szólva Martonyi János azt emelte ki, hogy az elmúlt időszakban a tagállami döntések előtérbe kerültek a közösségi döntéshozatal rovására, amit Magyarország számára kedvezőtlen jelenségként értékelt.

A magyar soros elnökséggel kapcsolatban azt hangsúlyozta, hogy az ország több olyan üggyel - az energiabiztonsággal, a romastratégia megalkotásával, a nyugat-balkáni államok integrációjának segítésével - foglalkozhatott, amelyek Magyarország diplomáciai arculatát erősíthetik a következő években. Martonyi szerint a Mol-részvénycsomag visszavásárlása javította a Magyarország és az Oroszország közötti együttműködés légkörét.

Ugrás vissza Ugrás vissza...