Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Orbán: modern nemzetépítésre van szükség

Létrehozva: 2012. október 8.
Módosítás: 2012. október 8.
Forrás: MTI

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Orbán Viktor miniszterelnök szerint kormánya arra kapott kétharmados felhatalmazást, hogy szerkezeti átalakításokat hajtson végre, a kormányfő által modern nemzetépítésnek nevezett program pillérei az államadósság-csökkentés, a versenyképesség-növelés, a demográfiai hanyatlás megállítása és a világ magyarságának közösségként való újjáépítése - sorolta hétfőn a Magyar Diaszpóra Tanács II. ülésén Orbán Viktor.

A kormányfő értékelése szerint a korábbi eszközökkel már nem lehet versenyképesnek maradni, Nyugat-Európában ez nehezebb átalakulást jelent, mint Közép-Európában, mert itt valójában nem épült ki jóléti rendszer. Szorgalmazta egyúttal Közép-Európa és Németország együttműködését, amellyel kapcsolatban úgy vélekedett: ha Magyarország nem hibázik, jövőre együtt tud növekedni a német gazdasággal.

A miniszterelnök szerint Magyarországnak esélye van arra, hogy a következő két évben továbbra is egyszerre folytassa az államadósság-csökkentés és a versenyképesség-növelés politikáját úgy, hogy közben megőrizze a politikai stabilitást is, azonban az országnak szakítania kell az önsajnálat és a lebeszélés kultúrájával.

Orbán Viktor szerint az európai társadalomfejlődés következő szakasza a tízparancsolat szellemében megfogalmazott tradicionális értékekre, a család megerősítésére és a nemzetek reneszánszára fog épülni, ezt az elképzelést azonban a nyugat-európai politikai elit többsége elutasítja. Hozzátette, szerinte a Magyarországgal szembeni támadások is éppen ebből, az európai kultúra másfajta értelmezéséből adódnak, nem pedig az ország elleni összeesküvésekről van szó.

A Nemzetközi Valutaalappal meg akarunk egyezni, de ha nem lenne megegyezés, Magyarországnak akkor sem lennének finanszírozási gondjai – jelezte a kormányfő, aki ugyanakkor elismerte, hogy elmaradásban is van a kabinet: az alsóközéposztálynak egyelőre nem tudtak kitörési lehetőséget biztosítani. Szerinte a következő időszak feladata, hogy a 100-210 ezer forint között kereső alsóközéposztály-belieknek biztosítsanak olyan család-, otthonteremtési és bér-, valamint munkaprogramokat, amelyekkel ezek az emberek szintén azt érezhetik, hogy ők is a nemzet fő erőihez tartoznak.

Ugrás vissza Ugrás vissza...