Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:A gazdasági fórumon tárgyalt Orbán és Fico

Cikk:

Magyarországnak érdeke, hogy sikeres szomszédai legyenek, ezért örülnünk kell Szlovákia sikerének – mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken egy magyar-szlovák gazdasági fórumon, ahol ugyanakkor elismerte: a két ország viszonyát még számos vitás kérdés terheli. Robert Fico szlovák kormányfő szerint az infrastruktúra-építésben, az energetikában, az autóiparban és a kohéziós források felhasználásában is erősíteni kell Magyarország és Szlovákia között az együttműködést.

Robert Fico szlovák és Orbán Viktor magyar kormányfő részvételével rendezték meg a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara magyar-szlovák gazdasági fórumát Budapesten, a rendezvényen mintegy 250 szlovák és magyar vállalkozó, illetve kormányzati képviselő vett részt.

Beszédében Orbán Viktor méltatta a szlovák gazdaság jó teljesítményét és hangsúlyozta: Magyarországnak érdeke, hogy sikeres szomszédai legyenek, mi ugyanis egy tehetséges és sikeres szomszéddal akarunk versenyezni. A kormányfő elismerte, hogy a két ország viszonyát számos vitás kérdés terheli és Budapest nem táplál illúziókat azzal kapcsolatban, hogy könnyű lenne ezeket megoldani, azonban a földrajzi szomszédság okán „valamilyen egyezségre kell jutnunk egymással”. A miniszterelnök ismét hangsúlyozta a közép-európai együttműködés és a Németországhoz való kapcsolat fontosságát.

A magyar kormányfő azt is bejelentette, hogy költségvetési egyenlegjavító döntéseket hozott a kabinet az elmúlt két napban annak érdekében, hogy jövőre 2,7 százalék legyen a hiány mértéke, erről további részleteket azonban nem közölt.

MTI


Robert Fico: erősíteni kell az együttműködést

Az infrastruktúra-építésben, az energetikában, az autóiparban és a kohéziós források felhasználásában is erősíteni kell Magyarország és Szlovákia között az együttműködést – mondta beszédében Robert Fico. A szlovák kormányfő szerint a kétoldalú gazdasági kapcsolatok erősítése a szlovák gazdasági növekedést is támogatja, a politikusok feladata pedig a vállalkozói együttműködés lehetőségeinek megteremtése.

Fico jelezte, hogy az Unió kohéziós politikájával kapcsolatban Szlovákiának is érdeke a megegyezés, azonban kormánya szolidárisan viselkedik majd Brüsszelben, nem fog „semmilyen egyéni játékot játszani”. Megjegyezte: Szlovákia a fejlesztéseinek 75 százalékát EU-s alapokból finanszírozza, de ennek 50 százaléka visszajut az ott beruházó nyugati cégekhez.

A szlovák kormányfő azt javasolta, hogy kormányzati szinten intézményesítsék a szlovák-magyar gazdasági fórumot, hiszen Magyarország és Szlovákia is ugyanazokkal a kihívásokkal néz szembe, a két ország közötti jó gazdasági és pénzügyi együttműködés pedig megalapozza a többi területen történő kooperációt is. A szlovák kormány elfogadja az európai válságkezelést, a költségvetés jövőre is 3 százalék alatti hiánnyal zár majd. Az Európai Bizottság előrejelzése szerint a szlovák gazdaság 2012-ben 2,6 százalékos növekedést ér el, majd 2013-ban 2, 2014-ben pedig 3 százalékkal bővül a gazdaság.


Szlovákia támogatja a bankuniót

Robert Fico szorgalmazta eurózóna és az Európai Unió mélyebb integrációját, jelezve: támogatják a bankuniót, ugyanakkor erősíteni kell a nemzeti banki felügyeletet annak elkerülése érdekében, hogy hogy a külföldi anyabankok a helyi pénzintézeteiknél azt csináljanak, amit akarnak. Beszéde zárásaként megerősítette: Szlovákiának nincs más alternatívája, mint az EU és az eurózóna.


Matolcsy: Közép-Európa együtt képes a sikeres felzárkózásra

Közép-Európa együtt, egy csapatban képes a sikeres felzárkózásra, Szlovákiában és Magyarországon is pozitív a teljes fizetési mérleg, ami ritkaságnak számít az Európai Unióban - mondta előadásában Matolcsy György. Magyarország Szlovákiába irányuló exportja már jelentősen meghaladta a válság előtti szintet, ami azt mutatja, hogy a magyar vállalkozók, a magyar vállalatok megtalálták a helyüket a szlovák gazdaságban - mondta a nemzetgazdasági miniszter. A magyar kivitel 70 százaléka ipari, feldolgozóipari exportból adódik, és hasonló - 60 százalékos - az arány a Szlovákiából Magyarországra irányuló exportnál is, amely ugyancsak messze meghaladta a krízis előtti szintet.

Idén a magyar gazdaság zsugorodik, jövőre ugyanakkor már beruházási és növekedési trendfordulót vár a kormány, már most is vannak olyan ágazatok, amelyek teljesítménye meghaladja a válság előtti szintet, ilyen például az ipar, a feldolgozóipar, a külkereskedelem, a turizmus, valamint az aktivitási és foglalkoztatási ráta. A kormány sikeresen csökkentette az államadósságot és 3 százalék alá szorította a költségvetés hiányát - sorolta Matolcsy, aki egyben bírálta a korábbi kormányokat az ország eladósodottságának növelése miatt és úgy fogalmazott: e felelőtlen politika nélkül Magyarország is Szlovákia szintjén tartana az államadósság szempontjából.

Tomas Malatinsky szlovák gazdasági miniszter elmondta, hogy az EB aktuális őszi prognózisa szerint Szlovákiában az idén 2,6 százalékkal növekszik a gazdaság, ami Észtország után a legnagyobb növekedés az EU-n belül. A miniszter jelezte: a fejlődés alappillére Szlovákiában a gépjárműgyártás, a gépipar és az elektronikai ipar, ugyanakkor növelni kell a technológiaváltások tempóját és nagyobb hangsúlyt kell helyeznie a kutatás-fejlesztésre. A Magyarországgal folytatott gazdasági együttműködés lehetséges területei között a gépjárműipart és az energiabiztonságot említette.

A pénteki fórumon Parragh László, az MKIK és Peter Mihók, a Szlovák Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szándéknyilatkozatot írt alá a magyar-szlovák kereskedelmi kamara megalakításáról. A Szlovákiában bejegyzendő kamara célja a két ország közötti kereskedelmi és gazdasági kapcsolatok elősegítése lesz.

A szlovák miniszterelnök budapesti látogatása során találkozott Mesterházy Attilával, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) elnökével is, megbeszélésükön a szlovák állampolgársági törvény, a lefokozásra javasolt Selye János Egyetem és a kisebbségi kultúrára szánt késedelmes szlovák kormánytámogatások kerültek szóba. Robert Fico jelezte: Szlovákia nyitott a megoldáskeresésre az állampolgárság ügyében. A szlovák kormányfő és a pártelnök találkozójáról a szocialista politikus tájékoztatta Berényi Józsefet, a szlovákiai Magyar Közösség Pártja (MKP) elnökét.

Ugrás vissza Ugrás vissza...