Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Mozgásteret kért a magyar gazdaságnak Orbán Varsóban

Cikk:

A német kancellár és a francia államfő részvételével miniszterelnöki csúcstalálkozót tartottak a V4-ek szerdán Varsóban, ahol az európai gazdaság- és védelempolitikáról tárgyaltak. A politikusok kiálltak a hiánycsökkentés és a gazdasági növekedés beindítása mellett. Orbán Viktor is azt mondta, adósság- és hiánycsökkentés mellett kell növekedést elérni, a magyar kormányfő egyúttal mozgásteret kért kormánya gazdaságpolitikájának.

A V4-ek (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) és a weimari háromszög (Franciaország, Németország és Lengyelország) vezetőinek ez volt az első ilyen közös, magas rangú megbeszélése, amelynek központi témája az európai gazdaság- és védelempolitika volt.

Orbán Viktor szerint a találkozó azt mutatja, hogy a V4-eknek a jövőben is van létjogosultságuk. Magyarország rengeteg energiát mozgósított, hogy csökkentse az adósságát és rendbe tegye költségvetését, és az Európai Unióban is olyan politikát szeretne látni, amely az adósságcsökkentés és a hiánykarbantartás mellett képes arra, hogy gazdasági növekedést hozzon létre. Magyarország egy ilyen európai gazdaságpolitika kialakításában akar és tud partner lenni a jövőben is - mondta a kormányfő. Mivel Magyarország nem tagja az eurózónának és ezért az ott zajló lépések csak korlátozott hatással vannak az euróövezeti tagállamokra, a miniszterelnök azt kérte a találkozó résztvevőitől, hogy a magyar gazdaságpolitika kapjon megfelelő mozgásteret a saját gondjaink, bajaink megoldására alkalmas eszközök használatára.

Franciaország azt szeretné, ha a valutaunió tagállamai jobban koordinálnák politikájukat és bebizonyítanák, hogy a nem euróövezeti országokkal is képesek szolidaritásra, ám az utóbbiaktól szintén felelősséget várnak el a versenyképesség és a növekedés érdekében – mondta Francois Hollande elnök. Angela Merkel köszönetet mondott a V4-eknek, hogy akár tagjai az eurózónának, akár nem, nyitottak az európai gazdasági és valutaunió fejlesztésére, a költségvetések konszolidációjára. A német kancellár szerint minden ország megpróbálja konszolidálni pénzügyeit, felépíteni a növekedést, amely reformok nélkül nagyon nehezen megy. A házigazda, Donald Tusk lengyel miniszterelnök hangsúlyozta: a varsói találkozó megmutatta, hogy a közép-európai országok Németországgal és Franciaországgal együtt felelősnek érzik magukat Európa egységességéért. Európában keressük az aranykulcsot, azt, hogy miként lehet összekapcsolni a hiány kordában tartását a gazdasági növekedéssel. Azon országok kerülnek komoly bajba, amelyek úgy gondolják, szembe kell állítani a pénzügyi fegyelmet a növekedéssel – figyelmeztetett a lengyel kormányfő.


2016-ra létrejöhet a V4-es harccsoport

Eközben Varsóban tanácskoztak a visegrádi országok védelmi miniszterei is, akik aláírták a V4-es harccsoport felállításáról szóló nyilatkozatot. A harccsoport keretnemzete Lengyelország lesz, az alakulatnak 2016 első negyedévére mintegy háromezer katonával kell felállnia – mondta el Hende Csaba honvédelmi miniszter.

Orbán Viktor a V4-csúcstalálkozót megelőzően előadást tartott a Varsói Egyetemen, ahol arról beszélt, Magyarországnak jó esélye van arra, hogy a következő években európai sikertörténetté váljon: csökkentse az államadósságot, növelje versenyképességét és fenntartsa a politikai stabilitást. A miniszterelnök szerint 2020 előtt nincs reális esélye Magyarország euróövezeti csatlakozásának, a jegybanki devizatartalékokat pedig nagy óvatossággal kell kezelni egy olyan nyitott gazdaságban, mint amilyen a magyar.

Ugrás vissza Ugrás vissza...