Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Az OVB nyilvántartásba vette a külképviseleti megfigyelőket

Létrehozva: 2004. november 22.
Módosítás: 2004. november 23.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Az Országos Választási Bizottság nyilvántartásba vette azokat személyeket, akik a külképviseleteken ügyelnek a népszavazás tisztaságára. A testület jóváhagyta Mohácsi Viktória európai parlamenti jelölését is.
A december 5-i népszavazás kapcsán nyilvántartásba vette a külképviseletekre állított megfigyelőket az Országos Választási Bizottság (OVB). A Fidesz részéről kilenc, az MDF-től kettő, a Magyarok Világszövetségének (MVSZ) képviseletében pedig tizennégy delegált vehet részt a nagykövetségi szavazásokon. A kormánypártok és a Munkáspárt korábban jelezte, hogy nem küld megfigyelőket a nagykövetségekre.
Pontos adatok csak november 27-én lesznek
Rytkó Emília , az Országos Választási Iroda vezetője közölte, az MVSZ eredetileg tizenöt embert delegált, de egy megfigyelőjelölt nem rendelkezett Magyarországon bejelentett lakcímmel. Az előzetes információk szerint a múlt pénteki határidőig mintegy kétezer állampolgár kérte felvételét a 74 nagykövetségi névjegyzék valamelyikébe, de pontos adatok majd csak november 27-én állnak rendelkezésre.
Ugyancsak múlt péntek volt a határideje a választási bizottság megbízott tagjainak bejelentésére. A mintegy tizenegyezer szavazókör szavazatszámlálási bizottságába az MSZP 2 293, az SZDSZ 86, a Fidesz 3 417, az MDF 419, az MVSZ 1 142, a Munkáspárt pedig 504 tagot delegált.
Rytkó Emília ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: sajnálatos, hogy a parlamenti pártok és a népszavazást kezdeményező szervezetek részéről alacsony a képviselet a szavazatszámlálásban, pedig mindannyiunknak az lenne az érdeke, hogy ez az ő jelenlétükben és közreműködésükkel történjen meg.
Mohácsi Viktória mehet Brüsszelbe
Az OVB az ülésen elfogadta az SZDSZ által Demszky Gábor főpolgármester európai parlamenti képviselői helyére jelölt Mohácsi Viktóriát , aki a kisebbik kormánypárt EP-listáján a harmadik helyen szerepelt. A főpolgármester azt követően mondott le képviselői helyéről, hogy a fővárosi közigazgatási hivatal megállapította a két tisztség összeférhetetlenségét.
A testület hitelesítette továbbá a Zempléni Településszövetség országos népi kezdeményezését, amely azt akarja elérni, hogy az Országgyűlés tűzze napirendjére és vitassa meg a postáról szóló 2003-as törvény módosításának szükségességét annak érdekében, hogy a Magyar Posta Rt. csak az illetékes települési önkormányzattal egyetértésben működtethessen mobilposta-szolgáltatást.
Ugrás vissza Ugrás vissza...