Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Az OVB megállapította az 5 százalékos határt

Létrehozva: 2006. április 18.
Módosítás: 2006. május 30.
Forrás: MTI

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

Köszönjük szavazatát

Cikk:

Az Országos Választási Bizottság (OVB) kedden megállapította az országgyűlési választások területi listáinak 5 százalékos szavazathatárát, amelyet a Fidesz-KDNP, az MDF, az MSZP és az SZDSZ ért el. A testület egyhangú szavazással hozta meg döntését.
Rytkó Emília, az Országos Választási Iroda vezetője elmondta: a területi eredmény-megállapítások jegyzőkönyveinek jogorvoslata lezárult, a jegyzőkönyvek jogerősek, a területi eredményeket rendelkezésükre bocsátották.
Ez a feltétele annak, hogy az OVB megállapíthassa a területi eredmények összegzése alapján az országos listára leadott szavazatok 5 százalékos és 10 százalékos küszöbhatárát - tette hozzá.
A hivatalos szavazatszámok
A jegyzőkönyvek alapján a következő összesített szavazatszámot állapították meg: Fidesz-KDNP 2 272 979, MDF 272 831, MSZP 2 336 705, SZDSZ 351 612.
Rytkó Emília közölte, hogy ezek a pártok érték el az 5 százalékos határt. Tájékoztatása szerint az 5 százalék meghaladása 270 402 szavazatot, míg a 10 százalék meghaladása 540 805 voksot jelent. Mint hozzátette, a Fidesz-KDNP esetében teljesült a 10 százalékos, a többi párt esetében az 5 százalékos szavazathatár meghaladása.
A parlamenti bejutási küszöb ugyan 5 százalék, de ha két párt közös listán indul, mint most a Fidesz és a KDNP tette, akkor esetükben 10 százalék volt az alsó határ, amit el kellett érniük.
Ugrás vissza Ugrás vissza...