Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Szombaton eldől a függőben lévő 11 mandátum sorsa

Cikk:

A kormánykoalíció várhatóan 210 parlamenti mandátummal rendelkezik a következő ciklusban. A tizenegy "billegő" körzetben szombaton délután hirdetnek eredményt, miután összeszámolták a külföldről érkezett szavazatokat.
Sikeresen lezajlott az országgyűlési választások második fordulója április 23-án - közölte hétfői sajtótájékoztatóján az Országos Választási Iroda (OVI) vezetője. Az 5 059 000 választásra jogosult állampolgár 64,36 százaléka szavazott; a voksolás érvényes volt valamennyi választókerületben - mondta Rytkó Emília.
A második forduló eredményeként - az eddigi adatok ismeretében - az MSZP várhatóan 57, a Fidesz-KDNP 36, az SZDSZ három, az MSZP-SZDSZ két és a Somogyért Szövetség egy mandátumra számíthat. Az eredmények nem véglegesek, mivel a 110 közül 11 választókerületben még befolyásolhatják a hét végére beérkező külföldi szavazatok.
Csaknem 73 százalékos részvétel külföldön
Rytkó Emília elmondta, hogy a külképviseleteken is rendben lezajlott a szavazás, az 5944 szavazásra jogosult, előre bejelentkezett személy közül 4335 szavazott, ez 72,93 százalékos részvételnek felel meg.
A 90 külképviseletről csütörtökön éjfélig érkeznek be a felbontatlan urnák. Az ezekben lévő szavazatokat az OVB pénteken csoportosítja, és szombaton eljuttatja az illetékes választási bizottságokhoz. Ezek a testületek összekeverik őket a kijelölt szavazókörben leadott hazai voksokkal. Rytkó Emília elmondta, hogy eredmény szombaton délután várható.
Ezt követően még lehetőség lesz jogorvoslatra, s ha minden fórumot figyelembe veszünk, akkor ezek a folyamatok május 5-re befejeződnek - hangsúlyozta.
58 kompenzációs mandátum
Az irodavezető beszámolt az országos listás mandátumok várható kiosztásáról is. A törvény szerint 58 kompenzációs mandátumot lehet kiosztani, a területi listáról már felkerült hat mandátum az országos listára, így összesen 64, országos listáról szerzett mandátumot oszt majd ki az Országos Választási Bizottság, ha az egyéni választókerületi eredmények végérvényesen eldőltek. A jelenlegi adatok szerint az országos listán a Fidesz 26, az MSZP 18, az SZDSZ 11, az MDF pedig kilenc mandátumot kap majd.
Rytkó Emília elmondta, hogy az összes, azaz 386 mandátum várható megoszlása a következő: MSZP 186, Fidesz-KDNP 164, MSZP-SZDSZ 6, SZDSZ 18, MDF 11 és Somogyért Szövetség 1.
Deményné Kertész Krisztina, az OVI informatikai vezetője rámutatott: a számítógépes rendszer hibátlanul működött a második fordulóban is.
Ugrás vissza Ugrás vissza...