Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Népszavazási kezdeményezéseket hitelesített az OVB

Cikk:

Több, népszavazásra szánt kérdés ügyében elindulhat az aláírásgyűjtés, miután az Országos Választási Bizottság szerdán hitelesítette a népszavazási kezdeményezéseket, köztük azt, amely megtiltaná az ingatlanhitel-szerződések egyoldalú megváltoztatását.

A távhő-, az áram- és a gázszolgáltatás alapdíjának megszüntetését célzó és a rendelkezésre állási költség fogyasztásarányos fizetését kötelezővé tevő rendszer bevezetéséről szóló népszavazási kezdeményezéseket hitelesített szerdai ülésén az Országos Választási Bizottság (OVB). A testület három, az ingatlanvásárlási célú hitelszerződések egyoldalú megváltoztatását tiltó népszavazási kezdeményezésnek is szabad utat adott. Eszerint a kamat, a kezelési költség és az előtörlesztési díj mértékét a hitelező nem emelhetné a hitelfelvevő akarata ellenére.

Az OVB hitelesítette azt a kérdést is, amelynek kezdeményezői azt akarják elérni, hogy a "nyugdíjemeléseknél minden nyugdíjas nyugdíját - nyugdíjának összegétől függetlenül - egységesen, egyenlő (azonos) összegben emeljék". Zöld utat kapott az a kezdeményezés is, ami azt célozza, hogy az országgyűlési képviselői tisztség legyen összeférhetetlen a polgármesteri tisztséggel.

Országos népszavazást akkor lehet kiírni az egyes kérdésekben, ha a kezdeményezők 200 ezer hiteles, támogató aláírást gyűjtenek össze. A népszavazás eredményessége esetén annak tartalma kötelezné az Országgyűlést a megfelelő jogszabályok megalkotására.

Ugrás vissza Ugrás vissza...