Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Ellenőrzik az aláírásokat a képviselők költségtérítése ügyében

Cikk:

Az Országos Választási Bizottság elrendelte az országgyűlési képviselők költségtérítésével kapcsolatosan összegyűlt aláírások ellenőrzését. Ha megvan a 200 ezer hiteles aláírás, az Országgyűlésnek mérlegelés nélkül el kell rendelnie a népszavazást.

Elrendelte a képviselők költségtérítésével összefüggésben kezdeményezett népszavazáshoz összegyűjtött aláírások ellenőrzését pénteki budapesti ülésén az Országos Választási Bizottság (OVB). A népszavazást kezdeményező Seres Mária a következő kérdést fogalmazta meg: "Egyetért-e Ön azzal, hogy az országgyűlési képviselőknek csak a bizonylattal alátámasztott elszámolható kiadásai után járhat költségtérítés?" A kérdést az OVB szeptember 23-án hagyta jóvá, az összegyűjtött aláírásokat csütörtökön adta le Seres Mária.

Az Országos Választási Irodának a törvényben szabott 45 napon belül, március 26-ig kell ellenőriznie a több mint 591 ezer aláírás érvényességét, és erről tájékoztatnia kell az OVB-t. Ha az ellenőrzés során kiderül, hogy a kezdeményező 200 ezer hiteles, támogató aláírást gyűjtött össze, akkor az Országgyűlésnek mérlegelés nélkül el kell rendelnie a népszavazást. A népszavazás eredményessége esetén annak tartalma kötelezi az Országgyűlést a megfelelő jogszabályok megalkotására.

Gyurcsány Ferenc kormányfő február 2-án jelentette be, a kormány javaslatot tesz arra, hogy szűnjön meg a képviselők számla nélküli költségtérítése.
 

Ugrás vissza Ugrás vissza...