Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!

A hálózati szolgáltatónál végzett, előre tervezett karbantartás miatt az Oktatási Hivatal publikus szolgáltatásai nem lesznek elérhetők.

Előre tervezett karbantartás – Oktatási Hivatal (2022. 05. 26.)

Kezdete: 2022. 05. 26. 20:00. Vége: 2022. 05. 26. 23:00

 

MORZSÁK

TARTALOM:Rendben zajlott a területi és országos kisebbségi választás

Cikk:

Rendkívüli események nem zavarták meg és nem befolyásolták a területi és országos kisebbségi önkormányzatok választását - áll az Országos Választási Bizottság (OVB) Országgyűléshez benyújtott beszámolójában, amely pénteken került fel a parlament honlapjára. A testület szerint a magas részvételi arány a kisebbségek nagyfokú aktivitását jelzi.

Az OVB november 15-én tűzte ki a területi és az országos kisebbségi önkormányzati képviselők választását 2011. január 9-ére, egyidejűleg meghatározta az országos kisebbségi önkormányzatok közgyűléseinek létszámát, valamint a kisebbségi jelölőszervezetek körét. A kisebbségi választás szabályai tavaly nyáron módosultak, csökkent a megválasztható képviselők száma, de a választási rendszert a módosítás nem érintette, így továbbra is a települési kisebbségi önkormányzati képviselők (elektorok) rendelkeztek választójoggal.

A beszámoló szerint az elektori jegyzékben 9.168-an szerepeltek, kevesebben, mint 2007-ben. Ennek oka, hogy a jogszabályi változás miatt csökkent a települési kisebbségi képviselők száma, és ezt még az sem tudta ellensúlyozni, hogy 2010 októberében több települési kisebbségi önkormányzatot választottak meg, mint négy évvel korábban. Január 9-én 9.018 elektor, a választásra jogosultak 98,36 százaléka szavazott, ami az OVB szerint a kisebbségek nagyfokú aktivitásának bizonyítéka.

A voksolás nyomán mind a 13 magyarországi kisebbség megválasztotta országos önkormányzatát, az országos választásokon a jelölő szervezetek 27 (2007-ben 24) listát állítottak, ezeken 624 (2007-ben 717) jelölt szerepelt. A területi választásokon a jelölő szervezetek 103 (2007-ben 102) listát állítottak, ezeken 947 (2007-ben 1.272) jelölt indult.

Az önkormányzati választásokhoz hasonlóan mind az országos, mind a területi választáson, a listák számának növekedése ellenére, a jelöltek száma - összhangban a megválasztható képviselők számával - csökkent. A cigány kisebbség valamennyi területi választókerületben, így a fővárosban és mindegyik megyében alakíthatott területi önkormányzatot, az ukrán és a szlovén kisebbség esetében azonban - hasonlóan a négy évvel ezelőttiekhez - nem teljesültek a területi választás kitűzésének törvényi feltételei.

A választásokra nyilvántartásba vett jelölőszervezetek száma országosan 66 volt, ez kismértékű emelkedést mutat az előző választás adataihoz (63) képest. A kisebbségi jelölőszervezetek közül 38-at az OVB, 28-at a területi választási bizottságok vettek nyilvántartásba.

Ugrás vissza Ugrás vissza...