Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Kormánya első évét értékelte Orbán Viktor

Cikk:

Kormánya első évének teljesítményét értékelte Orbán Viktor miniszterelnök kedden, a Gazdasági Fordulat című konferencián. A kormányfő szerint Magyarországon már megtörtént a gazdasági fordulat, ám az ország még mindig veszélyzónában van, ezért a kormánynak az első évinél is komolyabb feladatokkal kell majd szembenéznie.

A miniszterelnök beszédében úgy fogalmazott: távol vagyunk még a közös céltól, az erős Magyarországtól, de az eddigi eredmények bizakodásra adnak okot. A nemzeti össztermék növekedésnek indult, az EU 8. legalacsonyabb költségvetési hiányával rendelkezik az ország, idén jelentősen csökken az államadósság, és bővül a foglalkoztatás is - sorolta Orbán Viktor, hozzátéve, hogy az év második felében várhatóan már nőni fog a fogyasztás, a beruházások, megindulnak az első közmunkaprogramok, és élénkülni fognak a szolgáltatások is.

A miniszterelnök szerint a megújulás csak akkor működik, ha 2012 után jelentkeznek a Széll Kálmán Terv pozitív hatása, ha Széchenyi-terv eléri a kis- és középvállalkozásokat, ha bővítik a nagy nemzetközi vállalatok magyarországi jelenlétét, ha megindul a nemzeti iparpolitikai program és ha lábra kapnak a nagy közmunkaprogramok. Az ország már leszámolt a korábbi gazdaságpolitika elméleti alapvetéseivel, azonban még nem alakultak ki az új, nem liberális gazdaságpolitika keretei és gyakorlata. A legsürgetőbb feladat, hogy a nemzetgazdasági szintű tervezést, koordinálást vertikálisan, horizontálisan és területileg egyaránt kiépítsük, ugyanis ezen múlik a kormány, az ország gazdaságpolitikájának sikere – fogalmazott Orbán Viktor.

MTI

A kormányfő beszédében utalt arra, hogy a nyugdíjrendszerrel kapcsolatos változtatásokkal mindenkinek meg kell barátkoznia, mert az ország nem engedheti meg magának, hogy életerős embereknek nyugdíjat, vagy munkaképes embereknek segélyt fizessen. A miniszterelnök szerint az elmúlt húsz évben Magyarország hiába kezdett bele fontos dolgokba, a külföldi bírálatok hatására az ország végül lemondott ezekről, ezen pedig változtatni kell. Összeomlóban egy régi világrend, semmi okunk, hogy a romok alá szorult megmondóemberek tanácsaira és véleményeire figyeljünk – fogalmazott a miniszterelnök.

Orbán Viktor szerint várható, hogy külföldről éles kritikák, bírálatok, felszólítások érkeznek majd az új alaptörvénnyel, a sarkalatos törvényekkel vagy a gazdaságpolitikával kapcsolatban, ám hangsúlyozta, hogy ahogy Magyarország sem szól bele a más tagállamok által választott politikába, úgy másoktól is ugyanezt várja majd el.

VOSZ: a termelő ágazatokat kell fejleszteni

Demján Sándor, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) ügyvezető elnöke a rendezvényen üdvözölte a kormány számos intézkedését, köztük az euró bevezetésének elhalasztását, vagy a közös európai adómérték elutasítását. Ugyanakkor elfogadhatatlannak nevezte a bérkommandó tevékenységét, amely a vállalkozókkal szembeni bizalmatlanságot mutatja. A VOSZ ügyvezető elnöke érvelt az üzletek vasárnapi nyitva tartásának fennmaradása mellett. Elismerte, hogy a válságkezelés a gazdaságot, annak egyes szereplőit rendkívül hátrányosan érintette. Európa nem engedte a költségvetési hiány emelését, ebben a helyzetben Demján szerint a kormány helyesen tette, hogy egyes szektorokra különadót vetett ki. Hangsúlyozta, hogy az a társadalom, amely nem termel, nem tud fejlődni, ehhez pedig fizikai munkások kellenek és a fizikai munka tisztelete szükséges.

Thomas Faustmann, az Audi Hungaria Motor Kft. ügyvezetésének elnöke a jogbiztonságra, a kiszámíthatóságra hívta fel a figyelmet. Az eddigi irányt helyesnek nevezve azt mondta: bár korábban kevesen gondolták volna, de a forint ma Magyarország erősségét testesíti meg. Emlékeztetett rá: szeptemberben úgy döntöttek, hogy további mintegy 900 millió eurót fektetnek be Győrben, amivel 2013 után több mint 15 ezer embernek lesz biztonságos munkahelye. Emellett logisztikai parkot is létrehoznak, így az Audi az  ipari termelés bővüléséhez és a munkahelyteremtéshez is hozzájárul.

Orbán Viktor miniszterelnök a VOSZ elnökének kijelentésére úgy reagált: amint meg lehet majd élni heti önnapnyi munkából, akkor én is azok közé tartozom majd, akik támogatni fogják a vasárnapi zárva tartást. Addig azonban úgy érzem, erre nincsen lehetőségünk. Szintén Demján Sándor kijelentésére, miszerint a bérkommandó tevékenysége a vállalkozókkal szembeni bizalmatlanságot mutatja, Orbán Viktor azt mondta: nem állhat elő olyan helyzet, hogy az új adórendszerben bárki kevesebbet keressen, mint korábban.

Vélemények, pártreakciók

Az ellenzéki pártok az évértékelő beszédre reagálva élesen bírálták a miniszterelnököt és a kormánypártokat.

Korózs Lajosszocialista képviselő kritizálta a hétvégi és éjszakai pótlék csökkentését, azt, hogy a munkaadóknak ne kelljen túlórapénzt fizetniük. A külpolitikában Korózs szerint olyan lépésekre lenne szükség, amelyek nem nehezítik a határon túli magyarok életét. Gyurcsány Ferenc volt szocialista kormányfő szerint az egészségügyi dolgozók átlagos reáljövedelme 20, a tanároké 10 százalékkal csökkent az elmúlt egy évben, a rendvédelmi dolgozók pedig egyre nagyobb nyomást gyakorolnak a kormányra, hogy tartsa be ígéreteit.

Volner János, a Jobbik frakcióvezető-helyettese szerint a kormány az elmúlt évben tovább mélyítette a szakadékot a gazdagok és szegények között, bírálta az egykulcsos adó bevezetését és azt, hogy a különadókat a multik áthárították a vásárlókra.

Schiffer András, a Lehet Más a Politika (LMP) frakcióvezetője elismerte, hogy a kormány egy évvel ezelőtt kivételesen nehéz helyzetben vette át a hatalmat, a kabinet dolgát pedig az is nehezítette, hogy a nagyobbik kormánypárt ellenzékben tett kijelentései miatt az emberek nagyon komoly elvárásokat fogalmaztak meg az új kormánnyal szemben. Ugyanakkor keményen bírálta a kormány gazdaságpolitikáját és azt, hogy véleménye szerint az elmúlt egy év az „alkotmányosság felszámolásáról” szólt.

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője azt közölte: megértette a miniszterelnök üzenetét a vasárnapi nyitva tartással kapcsolatban, ám reméli, hogy a miniszterelnök által jelzett alkalmas időben lesz alkalom a szabad vasárnap megvalósítására.

Ugrás vissza Ugrás vissza...