Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:A gazdasági bizottság támogatja Paks bővítését

Cikk:

Egyhangúlag támogatta kedden az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottsága a paksi atomerőmű bővítésének előkészítését. A bővítés jelenleg 2,5-3 milliárd euróba kerülne.

Az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottsága kedden egyhangúlag támogatta a paksi atomerőmű kibővítésének előkészítését, amelyhez a kormány előzetes parlamenti hozzájárulást kért. Az erőmű bővítése mellett gazdasági, környezetvédelmi, valamint energetikai és szociális érvek is szólnak - fejtette ki Molnár Csaba közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter a testület ülésén. Egy új atomerőművi blokk építésével alacsonyabbá és kiszámíthatóbbá válhat a villamos energia ára, csökkenthető az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása, növelhető az ország energetikai függetlensége, illetve az építkezés és a fenntartás révén a gazdaság élénkülésére és a foglalkoztatottság bővülésére lehet számítani.

A paksi erőmű fejlesztése jelenleg 2,5-3 milliárd euróba kerülne, ami a hosszú és olcsó üzemeltetés során 40 százalékkal hatékonyabban térül meg, mint a hagyományos erőművekhez szükséges beruházások. A kormány azonban mindaddig nem hozhat konkrét intézkedési terveket, amíg ehhez meg nem szerzi az Országgyűlés előzetes elvi hozzájárulását - mutatott rá a miniszter. A mintegy 10-12 évet igénylő tervezési és kivitelezési munkák csak ezt követően kezdődhetnek meg.

Ugrás vissza Ugrás vissza...