Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Tizenötmilliárdos pályázat turisztikai fejlesztésre

Létrehozva: 2003. február 26.
Módosítás: 2003. december 12.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

PiktogramCímkék

?

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Tizenötmilliárd forint turisztikai támogatásra pályázhatnak az idén a hazai idegenforgalmi vállalkozások és az önkormányzatok. A hazánkba érkező vendégek számának tavalyi csökkenését a marketingre fordítható kiadások növelésével kívánja megállítani a kormányzat.
Az idén összesen 15 milliárd forint jut turisztikai fejlesztések támogatásra. A nyolc témakört felölelő, kilencmilliárd forintos központi program pályázati anyagai február 27-től olvashatók a MeH honlapján - jelentette be szerdán Pál Béla , turizmusért felelős politikai államtitkár.
Milliárdok egészségturizmusra
A Széchenyi Turizmusfejlesztési Program központi keretéből egészségturisztikai vonzerő fejlesztésére 5,1 milliárd forintot, az egészségturisztikai oktatásra 50 milliót, kastélyok, várak idegenforgalmi hasznosítására 300 milliót különítettek el. A turisztikai nagyrendezvények támogatására 700 millió forintot, szálláshelyfejlesztésre 1,8 milliárdot, szálláshelyek és vendéglátóipari egységek akadálymentesítésére 200 millió forintot, az uniós fejlesztési projektek előkészítésének támogatására pedig 900 millió forintot szán a kabinet.
Gyorsabb lesz a pályázatok elbírálása
Az idén összesen 32,3 milliárd köthető le az állami költségvetésből turisztikai kiadásokra, ebből azonban 13 milliárd a következő évek büdzséjét terheli majd. A kilencmilliárdos központi támogatási kereten felül egyébként 2,2 milliárd például a több tárca által fémjelzett pályázatokra, például a múzeumok vendégfogadási körülményeinek javítására és az ökoturizmus fejlesztésére jut. Kétmilliárd forintot különítenek el a regionális turisztikai beruházásokra és 1,4 milliárdot a legrosszabb helyzetben lévő megyék támogatására. Gyorsítani fogják a pályázatok elbírálását és az elnyert támogatások kifizetését is, a pontozásos rendszer bevezetésével pedig átláthatóvá teszik a döntési mechanizmusokat.
Az idén több vendéget várnak, mint tavaly
A tavalyi, nem túl kedvező statisztikák javítása érdekében az idén harminc százalékkal többet, kilencmilliárd forintot költ a Magyar Turizmus Rt. a hazai szálláshelyek és nevezetességek népszerűsítésére. Galla Gábor, a részvénytársaság vezérigazgatója elmondta, az intézkedések hatására szeretnék két százalékkal növelni a külföldiek és hat százalékkal a belföldiek által eltöltött vendégéjszakák számát.
Ugrás vissza Ugrás vissza...