Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Megnyílt a Művészetek Palotája

Létrehozva: 2005. március 14.
Módosítás: 2005. március 16.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A közjogi méltóságok jelenlétében nyitották meg hétfőn este a Művészetek Palotáját. A rendezvényen a "házigazda" Nemzeti Filharmonikus Zenekar adott koncertet. Korábban külön ünnepség keretében felavatták a Ludwig Múzeum új otthonát is.

Ünnepélyes ceremónia keretében megnyílt a Művészetek Palotája hétfőn Budapesten a Millenniumi Városközpontban; Gegessy Ferenc IX. kerületi polgármester átadta a létesítmény működési engedélyét Kiss Imrének , a Művészetek Palotája Kft. vezérigazgatójának.

Az ünnepélyes megnyitón megjelentek a legfőbb közjogi méltóságok: Mádl Ferenc köztársasági elnök, Szili Katalin , az Országgyűlés elnöke, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, Polt Péter legfőbb ügyész, valamint Lomnici Zoltán , a Legfelsőbb Bíróság elnöke.

A kormányfő megköszönte azoknak a munkáját, akik részt vettek a Művészetek Palotája megtervezésében, kivitelezésében, és munkájukkal létrejöhetett ez a kulturális létesítmény.

A ünnepség záróakkordjaként Gyurcsány Ferenc, Bozóki András kulturális miniszter, Demszky Gábor , Budapest főpolgármestere és Demján Sándor , a TriGránit Fejlesztési Rt. elnöke átvágta a nemzeti színű szalagot, amelynek egy-egy darabját átnyújtották Hiller István , Görgey Gábor , Rockenbauer Zoltán volt minisztereknek és Kiss Imrének.

A megnyitót a Nemzeti Filharmonikus Zenekar ünnepi gálakoncertje zárta.

Beköltözött a Ludwig Múzeum

Néhány órával korábban külön is felavatták a kortárs alkotásokat felvonultató Ludwig Múzeum új otthonát. Az intézmény a Budavári Palota "A" épületéből költözött a Millenniumi Városközpontba, eddigi termeit a tervek szerint bővítésre használhatja fel a Magyar Nemzeti Galéria.

Bozóki András kulturális miniszter az intézmény új székhelyének megnyitó ünnepségen kiemelte: a Ludwig Múzeumnak az a küldetése, hogy a kortárs magyar művészetet, sőt a közép-európai régió művészetét tágabb, nemzetközi kontextusba helyezze.

A Ludwig Múzeumban keddtől Feszített művek címmel látható gyűjteményi kiállítás. Szintén a március 15-i ünnep napjától tekinthető meg A modernség talánya című, mintegy kétszáz alkotást felvonultató időszaki tárlat, amely a párizsi Musée National d'Art Moderne Centre Pompidou gyűjteményéből válogat.

A május 15-ig látható időszaki bemutatót Bruno Racine , a Pompidou elnöke nyitotta meg.

Ugrás vissza Ugrás vissza...