Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Támogatás a pályakezdők nagyobb arányú foglalkoztatására

Létrehozva: 2004. július 28.
Módosítás: 2004. július 28.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A foglalkoztatottság javítása az egyik alapvető elvárás a 2005-re szóló költségvetés összeállításánál, ennek érdekében például mérsékelni kívánják a pályakezdőket alkalmazó munkáltatók járulékterheit.
A pályakezdők foglalkoztatását vállaló munkáltatók eddig is többféle kedvezményhez jutottak. Így például a munkatapasztalat-szerzés támogatása jelenleg is népszerű a munkáltatók és a pályakezdők körében. Évente 15-17 ezer fiatal jutott így munkához - ismerteti az országgyűlési szakbizottság számára a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztériumban készített tanulmány.
A megyei munkaügyi tanácsok által kijelölt szakmákban indított munkatapasztalat-szerzéshez a munkabér 50-100 százalékát kaphatják meg a munkáltatók, legfeljebb egyéves időtartamig. Kötelezettségük, hogy legalább négyórás munkaidőben alkalmazzák a fiatalokat, illetve a megszerzett munkatapasztalat kamatoztatható legyen a munkaerőpiacon.
Nőtt a támogatás
A támogatás összege erőteljesen nőtt az elmúlt években. A munkatapasztalat-szerzés megsegítésére 2001-ben 2,9 milliárd forintot, 2002-ben 3,9 milliárdot, 2003-ban pedig 4,7 milliárdot fordítottak a megyei munkaügyi központok. A programban résztvevő fiatalok száma ugyanakkor ezekben az években körülbelül azonos volt, 15-17 ezer között változott.
A támogatás elsődleges célja, hogy a munkatapasztalat révén hozzájáruljon a tartós, tehát a támogatott időszakon túli alkalmazáshoz. A pályakezdők 65 százalékát a munkatapasztalat-szerzés támogatott időszaka után is továbbfoglalkoztatják a munkaadók. Ezenkívül a különféle képzési programok is elősegítik a fiatalok elhelyezkedését. A munkaerő-piaci képzésekben például 18 ezren vettek részt 2003-ban.
Az utazási költségtérítést a múlt évben körülbelül 1700-an vették igénybe, a közhasznú foglalkoztatásba mintegy 1 600-an kapcsolódtak be. A tartósan munkanélküliek alkalmazása esetén a munkáltatók által elnyerhető bértámogatási formát mintegy 900 fiatal részére használták fel. A foglalkoztatási támogatás csaknem 600 pályakezdő munkaerő-piaci lehetőségeit javította.
Ez utóbbi támogatást azok a munkaadók nyerhetik el, akik az adott fiatal gyakorlati képzését végezték, és a szakma megszerzését követően is vállalják a továbbfoglalkoztatást. Ez esetben igényt tarthatnak a minimálbér fele összegét kitevő támogatásra háromnegyed éven keresztül, ugyanakkor vállalniuk kell a támogatott időszakot követően még negyedévnyi továbbfoglalkoztatást.
Diplomás pályakezdők támogatása
Külön támogatási formát alkalmaz a szaktárca a diplomás pályakezdők elhelyezkedési lehetőségeinek javítására. A múlt évben, illetve az idén kiírt pályázati fordulók eredményeként száz diplomás fiatalt sikerül bevonni a közigazgatási munkára felkészítő gyakorlati képzésbe.
Az egyéves, elsősorban az európai uniós ügyekkel összefüggő feladatokra felkészítő képzés ideje alatt a pályakezdő fiatalok havonkénti bruttó 120-160 ezer forintos juttatásban részesülnek a Munkaerő-piaci Alap szerepvállalásával. Az első pályázati forduló tapasztalatai alapján elmondható, hogy a pályakezdők 75-80 százaléka végleges állásajánlatot kap a minisztériumoktól, illetve intézményeiktől.
Több régióban, így például Szabolcs-Szatmár-Bereg, valamint Hajdú-Bihar megyében külön programokkal is segítik a pályakezdő diplomásokat. Ezekben a megyékben az ugyancsak az európai uniós ismeretekre felkészítő program alapján 100-100 fiatal helyezkedhet el az önkormányzatoknál, vállalkozásoknál.
Ugrás vissza Ugrás vissza...