Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Hétmilliárdos pályázat bentlakásos szociális intézmények kiváltására

Cikk:

Hétmilliárd forintos pályázat jelent meg fogyatékossággal élők, illetve pszichiátriai és szenvedélybetegek számára létrehozandó lakások, lakóotthonok és lakócentrumok építésére - közölte Soltész Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium szociális, család- és ifjúságügyekért felelős államtitkára.

A kiírás nyomán 6 fős lakások, 12 fős lakóotthonok és 50 fős lakócentrumok létrehozására lehet támogatást igényelni, legalább 250 millió forintos, legfeljebb egymilliárd forintos összegben. A pályázatokat június 1-jétől augusztus 31-ig lehet majd benyújtani. Az új intézményeket lakókörnyezetben kell elhelyezni, s fontos, hogy azok jól megközelíthetőek legyenek.

A fogyatékossággal élők esélyegyenlőségének biztosításáról szóló törvény értelmében az érintettek számára gondozást nyújtó, ötvennél nagyobb létszámú intézményeket ki kell váltani. Ez jelenleg 100 intézményt és csaknem 12 ezer gondozottat érint, december 31-ig legalább 1500 fogyatékos és pszichiátriai beteg intézményi férőhelyének a korszerűsítését kell elvégezni.

Soltész Miklós összesítése szerint a jelenlegi EU-s tervezési ciklus alatt csaknem 20 milliárd forint jutott szociális és gyermekvédelmi feladatok támogatására. Mint mondta, a tervek szerint a 2014-ben kezdődő időszakban egész Európában a korábbinál több forrást kap ez a terület.
 

Ugrás vissza Ugrás vissza...