Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Újabb tíz gazdaságfejlesztési pályázat jelenik meg

Cikk:

A kormány szerdán elfogadta a Gazdaságfejlesztési operatív program (GOP) 2007-2008. évi akciótervét. Az év elején meghirdetett és nemrégiben lezárult gazdaságfejlesztési pályázatokat kétszeresen túljegyezték.

Az Új Magyarország fejlesztési terv keretében újabb tíz gazdaságfejlesztési pályázat jelenik meg július 13-án mintegy 13 milliárd forint keretre, a pályázatokat augusztus 24-től lehet beadni - jelentette be Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszter, valamint Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter.

Bajnai Gordon hangsúlyozta: a kormány szerdai ülésén elfogadta a Gazdaságfejlesztési operatív program (GOP) 2007-2008. évi akciótervét, és azzal számolnak, hogy a két év alatt 35 ezer vállalkozás juthat visszatérítendő, illetve vissza nem térítendő támogatáshoz.

Kóka János elmondta, hogy az augusztus 24-én megnyíló pályázatokon 2000-2500 pályázó kaphat 600 ezertől 500 millió forintig vissza nem térítendő támogatást beruházásának felére, harmadára.

Nincsenek nyitott kérdések

Bajnai Gordon emlékeztetett arra, hogy az Új Magyarország fejlesztési terv 15 operatív programjáról a tárgyalások lezárultak az Európai Bizottsággal, nem maradt nyitott kérdés, a dokumentumok formális jóváhagyása várható a következő hetekben.

Az év elején meghirdetett és nemrégiben lezárult gazdaságfejlesztési pályázatokat kétszeresen túljegyezték a pályázók. A mintegy 25 milliárd forintos keretre 48 milliárd forintot igény érkezett. Nagy volt eltérés a régiók aktivitása között, a lezárult kiírásokra a legtöbb pályázatot Dél-Alföldről adták be, a legtöbb forrást Észak-Magyarországról igényelték, legkevésbé a Dél-Dunántúli régió volt aktív. Az 50-500 millió forintos támogatásra pályázók mintegy fele kis- és középvállalkozás volt. Az összes eddigi pályázók között a nagyvállalati kör 5 százalékot tett ki, és az igénylések 35 százalékát jegyezték.

Egyszerűbben lehet pályázni

Kóka János arra hívta fel a figyelmet, hogy a korábbi évekhez képest a pályázati rendszer egyszerűbb és gyorsabb lett. Példaként említette, hogy 10 millió forint alatt normatív támogatást vezettek be.

Bajnai Gordon kérdésre válaszolva elmondta, hogy a Közlekedési Operatív Programban a kötött pályás közlekedés prioritásként szerepel mintegy 430 milliárd forint kerettel. Ebben a kormány az operatív programok tárgyalásának lezárásával megteremtette a budapesti metró finanszírozásának lehetőségét, de az unió nem szeretné, ha a források felénél sokkal többet fordítanának erre a célra. A fővárosi önkormányzat szakmai felelőssége, hogy milyen tervet ad be a támogatás elnyerésére.

Kóka János elmondta, hogy 14 ezer új munkahelyet hoztak létre Magyarországon az idetelepült nemzetközi cégek szolgáltató központjai, a következő három évben szeretnék az így létrejövő munkahelyek számát megduplázni.

Szolgáltató központokat is támogatnak

A most meghirdetett pályázatok között az induló vállalkozások komplex technológiai korszerűsítésre a hátrányos helyzetű kistérségekben 3,294 milliárd forint keretre pályázhatnak 35-500 millió forint támogatásra. A támogatás mértéke 30 százalékos, és várhatóan 35-40 pályázónak jut forrás.

A nemzetközi szolgáltató központok létrehozására, fejlesztésére kiírt pályázati keret 2,22 milliárd forint, amelyből maximálisan 500 millió forint támogatást lehet nyerni a beruházás 30 százalékára. A várható nyertesek száma 5-8.

A vállalati folyamat-menedzsment támogatására 1,603 milliárd forint áll rendelkezésre, amelyből 3-20 millió forint támogatás igényelhető a fejlesztés 50 százalékára.

Minőség-, környezet és egyéb irányítási rendszerek, szabványok bevezetésének támogatására 955 millió forintot szánnak, amelyből 600 ezer forint és 2,25 millió forint közötti támogatás kérhető.

E-kereskedelem és egyéb e-szolgáltatás támogatására 1,392 milliárd forint keret áll rendelkezésre, ebből 3-20 millió forint támogatás igényelhető.

A hat konvergenciarégióra vonatkozó GOP-os pályázati kiírások tükörpályázatait a Közép-Magyarországi Regionális Operatív Programban is meghirdették.

A közép-magyarországi régióban a leghátrányosabb kistérségekben induló vállalkozások 1,482 milliárd forint keretre pályázhatnak munkahelyteremtésre. Továbbá nemzetközi szolgáltató központok létesítésére 960 millió forint keretre, vállalati folyamat-menedzsment támogatására 412 millió forint keretre, minőség-, környezet és egyéb irányítási rendszerek, szabványok bevezetésének támogatására 162 millió forint keretre, e-kereskedelem és egyéb e-szolgáltatások támogatására 412 millió forint keretre lehet pályázni.

Ugrás vissza Ugrás vissza...