Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Szombaton már nem kell fizetni a fővárosban a parkolásért

Létrehozva: 2005. február 4.
Módosítás: 2005. február 5.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A Fővárosi Közlöny későbbi megjelenése miatt hivatalosan szombaton még fizetni kellene a fővárosi parkolásért, a parkolási társaságok némelyike ennek ellenére már engedélyezi az ingyenes parkolást.
Jogszerűen a hétvégén még nem, csak a jövő héttől válik ingyenessé a szombati parkolás Budapesten. A rendeletmódosításokat tartalmazó Fővárosi Közlöny ugyanis csak február 10-én jelenik meg, az új szabályozások pedig a kihirdetés napjával lépnek hatályba. Így jogszerűen csak a közlöny megjelenésétől alkalmazhatók az új szabályok - mondta Ottóné Tóth Margit , a főpolgármesteri hivatal jogi ügyosztályának vezetője.
A Fővárosi Közgyűlés január végén rendeletmódosítással határozott arról, hogy szombatonként ingyenesé teszik a parkolást, illetve, hogy több kerületben kibővítik, valamint néhány helyen szűkítik a fizetési övezeteket. Ez esetben nem készítettek külön közlönyt csak a parkolási témákhoz. Jelentősebb ügyekben, például adózási kérdésekben szokták gyorsan kihirdetni a közgyűlés döntéseit, hogy azok mielőbb hatályba léphessenek - tette hozzá.
A parkolási társulások már nem fizettetnek
A Fővárosi Közterületi Parkolási Társulás tájékoztatása szerint a közlöny későbbi megjelenése ellenére az ötödik kerületben már alkalmazzák az új rendeletet, azaz ingyenesen parkolhatnak az autósok.
Szintén ingyenes a parkolás az I., a II., a XI., a XII. kerületben Budán, illetve Pesten - a fővárosi tulajdonú utakat leszámítva - a VI., VII., VIII. kerületekben - tudtuk meg a Centrum Parkoló Kft.-től.
A Budapesti Önkormányzati Parkolási Kft. által üzemeltetett IX., a XIII. kerületekben, valamint a VI., VII., VIII. kerületek fővárosi tulajdonú útjain parkolóhelyeken sem kell fizetni.
Márciusban tárgyal a parkolási koncepcióról a fővárosi közgyűlés
A következő 6-8 évben a belvárosi közterületekről a magánbefektetők által építendő mélygarázsokba szorítaná az autósokat a fővárosi önkormányzat nemrég szakmai vitára bocsátott új parkolási koncepciója, amelyről az év elején jelzett február helyett várhatóan csak március végén tárgyal a Fővárosi Közgyűlés.
A tervezet szerint a jelenlegi fizetőövezetek határai jórészt változatlanok maradnak, s nem növekednének a tarifák sem. A mai két óráról viszont négy órára emelnék a várakozási időt - mondta Lakos Imre, az önkormányzat városüzemeltetési bizottságának elnöke. A jelenlegi három parkolási társulás egységesítéséről nincs szó, az önállóan működő cégek a meglévő szerződéseik alapján tovább tevékenykednének - tette hozzá.
Naponta többször is büntethetőek lesznek az illegálisan parkolók
Az 1993-as parkolási rendeletet felváltó szabályozás új eleme, hogy egységes lesz az ügyfélszolgálati gyakorlat. Ennek keretében minden cégnél árusítják majd a többi társaság automatáinál használható parkolási kártyákat, s mindenütt elintézhetik az autósok a pótdíjbefizetéseiket, reklamációikat.
A rendelet a hatályos törvényekhez illeszkedő szerkezetben, nyelvezetben egységesíti, konkretizálja, pontosítja a parkolással összefüggő fogalmakat. Rögzíti, hogy parkolási díj csak a kijelölt várakozási helyen szedhető. Biztosítja a napi többszöri büntethetőséget is, ha az autós túllépi az engedélyezett várakozási időt. A rendelet rögzítené azt is, hogy karácsony és újév között ingyenes a parkolás Budapesten.
Ugrás vissza Ugrás vissza...