Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Közmunkával is irtható lenne a parlagfű

Létrehozva: 2003. február 20.
Módosítás: 2003. december 12.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

PiktogramKapcsolódó anyagok

?

PiktogramCímkék

?

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Parlamenti bizottság alakul a nyaranta kétmillió ember életét megkeserítő parlagfű visszaszorítására. A testület az irtással és bírságolással foglalkozó számtalan hivatal és önkormányzat munkájának összehangolásával szeretne eredményeket elérni.
Parlagfűmentes Magyarországért névvel eseti bizottságot alakít a jövő héten az Országgyűlés. A testület létrehozása felettébb időszerűnek tűnik, ugyanis hazánkban 2,5 millióan szenvednek a gyom nyári virágzása idején, a parlagfű visszaszorítása érdekében tett erőfeszítések, például az egymillió forintos növényvédelmi bírság pedig egyelőre nem vezettek eredményre.
Közmunkával is lehetne irtani
Az új bizottság elsődleges feladata a parlagfűvel foglalkozó számtalan állami és önkormányzati szervezet munkájának összehangolása, valamint a hatásköröket kijelölő, szerteágazó joganyag egységesítése lesz. A koordináció hiánya ugyanis jelentős többlet kiadásokat eredményez, és a gyomnövény elleni hatékony fellépést is hátráltatja.
A bizottság a jelenlegi helyzet áttekintése után intézkedési javaslatokat tesz, s a programokhoz szükséges anyagi forrásokat is igyekszik majd előteremteni. Célszerű lenne például megteremteni a közmunkában végezhető parlagfűirtás feltételeit - mondta a Magyarország.hu kérdésére a grémium felállítását szorgalmazó szocialista képviselő, Vojnik Mária .
Nehéz elrendelni a kényszerkaszálást
Magyarországon több mint 2 millió ember szenved a gyomnövény júliustól szeptemberig tartó virágzásakor, ebből 400 ezren Budapesten élnek. Az allergiások gyógyszeres kezelése évente 3-4 milliárd forintot emészt fel, a parlagfű országosan pedig mintegy 700 ezer hektáron tenyészik.
Állandó probléma, hogy a gyom irtását elrendelő jogszabályi előírásoknak a virágzás idején belül majdnem képtelenség érvényt szerezni. A hanyag földtulajdonosok ellen csak a hosszadalmas államigazgatási határidők betartásával lehet fellépni, a hónapokig is elhúzódó eljárások közben pedig véget ér a pollen szezonja. Szintén gondot jelent, hogy a hatóságoknak általában nincs külön keretük az úgynevezett közérdekű védekezésre, vagyis a kényszerkaszálás elrendelésére. Meg kell oldani, hogy a mezőgazdasági földek hatósági ellenőrzését végző talajvédelmi állomásokon külön parlagfű-felügyelők teljesítsenek szolgálatot.
Öt év múlva várható javulás
Vojnik Mária úgy látja, hogy összehangolt munka esetén öt év múlva már csökkenhet a parlagfűvel borított területek nagysága Magyarországon. Ezt a célt akár eddig nem alkalmazott módszerek bevetésével is el kell érni - tette hozzá.
Ugrás vissza Ugrás vissza...