Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Kaszával, birkával, bírsággal és levéllel a parlagfű ellen

Létrehozva: 2003. május 3.
Módosítás: 2006. április 24.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Több pénz, jogszabályi változások és szervezeti átalakítások szükségesek a parlagfű elleni harchoz - a minisztériumok és a civil szervezetek legalábbis ezeket javasolják az Országgyűlés szakbizottságának. A parlamenti grémium május 7-én dönt az allergén növények visszaszorításának lehetséges módozatairól.
Elkészítette javaslatait az Országgyűlés Parlagfűmentes Magyarországért eseti bizottsága, ezekről a grémium j
övő heti ülésén döntenek a képviselők - hangzott el a testület szerdai ülésén. A pollenmentesebb levegő érdekében hat tárca és jó néhány civil szervezet fogalmazott meg ajánlásokat a bizottság számára. Ezek szerint a legnagyobb probléma az, hogy államigazgatási eljárásról szóló törvény rendelkezései nem teszik lehetővé a gyors és hatékony fellépést a parlagfűvel szemben. (A j elentést megtalálja a letölthető dokumentumoknál! )
A hatóságoknak jelenleg harminc napjuk van arra, hogy intézkedjenek az irtást elmulasztó tulajdonosokkal szemben, a döntés megtámadása esetén pedig több hónapig is eltarthat, mire lekaszálják a gyomot. Ezért szükség van a jogszabály módosítására - jelentette ki Illés Zoltán fideszes képviselő.
Túl sok az illetékes hatóság
A fölművelési tárca javaslata szerint egységesíteni kellene a bírságolási eljárást, jelenleg ugyanis három hatóság jár el a hanyag ingatlantulajdonosokkal vagy használókkal szemben. A jövő évi adóbevallásban már parlagfű-mentesítésre, megelőzésre is fel lehet ajánlani a személyi jövedelemadó egy százalékát, a környezetvédelmi minisztérium viszont már most szeretné szabályok közé szorítani az akár egymilliárd forintnyi új forrás felhasználását. Minden érintett fontosnak tartja egy gyomirtást támogató alap létrehozását. Az ajánlások között szerepel, hogy kapjon hatósági jogkört az ÁNTSZ a növény nyári virágzásának idejére. Konszenzus alakult ki abban is, hogy szükség lenne egy, az érintett minisztériumok parlagfűvel kapcsolatos munkáját koordináló és a parlamenthez kötődő testület felállítására.
Százmilliárdos kárt okoz évente a parlagfű
Nyaranta több mint ötmillió hektáron burjánzik a parlagfű az országban. A gyomnövény virágpora két és fél millió embernél okoz allergiás tüneteket, és ez a szám évről évre tovább emelkedik, különösen az iskoláskorúak körében.
Az irtás költsége évente három-hatmilliárd forintra becsülhető, a parlagfű által közvetlenül vagy közvetetten okozott kár azonban 25-30 milliárd forint körüli. Ennyire becsülik a szakemberek ugyanis a mezőgazdaságban és a turizmusban jelentkező veszteséget. Az egészségügyi kiadások még ezt is jócskán meghaladják, tavaly augusztus végéig 76 milliárd forintot költöttünk az allergia tüneteit orvosló gyógyszerekre.
Három tárca írt ki pályázatot
A minisztériumok közül az idén is csak néhány tudott pénzt félretenni a parlagfű-irtásra. A környezetvédelmi minisztérium némiképp tudományosan a biológiai eredetű allergének koncentrációjának csökkentésére írt ki pályázatot, elsősorban az önkormányzatok részére, ennek a beadási határideje április 15-én lejárt. Az ötvenmillió forintos pályázaton elnyerhető összeg felső határa másfélmillió forint. Ezen felül a még nem lezárt és összesen másfél milliárd forinttal feltöltött Zöld Falu programból lehet forrásokat szerezni - sok egyéb cél mellett - a kaszálásra.
Az egészségügyi minisztérium 63 millió forintot pályáztatott meg a Johan Béla programban a lakossági kommunikáció és a parlagfű elleni küzdelem helyi akcióinak a támogatására.
A munkaügyi tárca elsősorban a közhasznú munkavégzés, konkrétan a zöldterületek karbantartásának finanszírozása révén érintett az allergén gyomok ritkításában. Az adatok szerint tavaly mintegy egymilliárd forint jutott közvetlenül a parlagfűirtásra. Az idén hasonló nagyságrendben ad pénzt a minisztérium a feladatra.
A földművelési és a belügyi tárcánál az idén sem maradt pénz a közérdekű védekezés támogatására.
A gazdasági és közlekedési minisztériumnak az utak és a vasúti sínek mellett burjánzó zöldet kell rendben tartania, a 32 ezer hektárnyi terület kaszálására 2,3 milliárd forintra lenne szükség, ennek fedezete azonban a téli többlet kiadások miatt egyelőre kérdéses.
Hol lehet bejelenteni a parlagfüves területeket
Budapesten a birkákat is bevetik
A főváros kezelésében lévő kétezer hektárnyi zöldfelület karbantartására tavaly 466 milliót költött a Főpolgármesteri Hivatal, az idén körülbelül félmilliárd forint lesz ugyanez a szám - tájékoztatta a Magyarország. hu-t Bíró Eszter, a parlagfűprogram koordinátora. Hozzátette, a III. kerületi Mocsárosdűlő területén az idén is birkák legelik a parlagfüvet.
A belterületen illetékes kerületi önkormányzatok 2002-ben összesen több mint ezerkilencszáz felszólítást és 975 határozatot adtak ki, 18 szabálysértési eljárást folytattak le, 64 esetben pedig bírságoltak. A tapasztalatok szerint a felszólított tulajdonosok nyolcvan százaléka elvégzi a gyommentesítést Budapesten.
Bíró Eszter szerint a legnagyobb probléma az, hogy az önkormányzatok nem igazán tudnak pénzt szerezni a tárcáktól a közérdekű védekezésre.
Debrecenben levélben kérik a lakók segítségét
Az ország egyik parlagfűvel legjobban fertőzött városa, Debrecen tavaly óta sajátos módszerrel szeretné nagyobb aktivitásra serkenteni lakóit. Vizeli Sándor hatósági főosztályvezető kérdésünkre elmondta, a polgármesteri hivatal összes hivatalos levelén néhány soros tájékoztatást helyeznek el, ebben arra kérik a címzettet, hogy figyelje szűkebb és tágabb környezetét, s ha parlagfűvel borított területre bukkan, akkor azt jelentse be. A hivatal több száz munkatársa ezenkívül a különböző bejárásokon kötelező feladatként elvégzi a növényvédelmi helyszínelést is. Ez évi százezer ellenőrzést jelent.
A főosztályvezető szerint a jelenlegi, sokszor valóban katasztrofális állapotokért elsősorban a föld-és ingatlantulajdonosok restsége a felelős, a jogi szabályozás döccenői vagy a pénz hiánya másodlagos tényezők.
Hozzáteszi, a parlagfű elleni harcban egyáltalán nincs szükség új jogszabályokra, hiszen a mostaniak is lehetővé teszik a gyors és hatékony beavatkozást. A gyakorlatban ez annyit jelent, hogy első lépcsőben felszólítást küld az önkormányzat. Ha a kötelezett nyolc napon belül nem kaszálja le az allergén növényeket, akkor elindul a szabálysértési eljárás, a határozatot azonban azonnal végrehajtandónak lehet nyilvánítani. Ilyenkor a város közhasznú társasága kivonul a helyszínre és a tulajdonos költségére kiirtja a parlagfüvet.
Ugrás vissza Ugrás vissza...