Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Négypárti egyetértés a kisebb parlamentről

Létrehozva: 2005. június 22.
Módosítás: 2005. június 22.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Mind a négy parlamenti párt csökkentené az országgyűlési képviselők számát, arról azonban eltérnek az álláspontok, hány fő foglaljon helyet a T. Házban. A keddi nyilatkozatok arra utalnak, hogy már a jövő héten egyeztetés kezdődhet a kérdésről.
Fodor Gábor szabaddemokrata képviselő keddi, napirend előtti felszólalásában javasolta, hogy már a jövő héten kezdődjenek meg a négypárti egyeztetések a kisebb létszámú Országgyűlésről. A kisebbik kormánypárt olyan javaslattal áll majd elő, amelyik a jelenlegi, vegyes rendszer továbbélését jelenti, de az arányosítás irányába lépne el. A szabaddemokraták legkorábban 2010-től, legfeljebb 250 fős parlamentet képzelnek el, és rugalmasságot ígérnek az elképzelések megvitatásakor.
Az Magyar Szocialista Párt egyfordulós, az egyéni kerületi rendszert és a kompenzációs listát megtartó választási rendszert javasol 2010-re. Elképzeléseik szerint az Országgyűlés 290 fős lenne, amelyben 145 egyéni és 145 listás hely lenne. A nagyobbik kormánypárt nyitott más javaslatokra, és szerencsésnek tartaná, ha a kérdésről a 2006-os választások előtt sikerülne megállapodni.
Az ellenzéki pártok is tárgyalnának a kérdésről
A Fidesz-frakció szóvivője arra emlékeztetett, hogy a kisebb parlamenttel kapcsolatos határozati javaslatukat hét alkalommal szavazták le. Halász János elmondta, azt kezdeményezték, hogy a parlament 200-250 fős legyen, és ehhez készüljenek el a szükséges előterjesztések. A legnagyobb ellenzéki párt nyitott a választási rendszerről tartott négypárti egyeztetésre.
Herényi Károly , az MDF frakcióvezetője üdvözölte az elképzelést, ugyanakkor amellett állt ki, hogy az egyfordulós választáson csak listán szereplő jelöltekre lehessen szavazni. Elmondta: az egyfordulós választás olcsóbbá teszi a voksolást, egyszerűbb, átláthatóbb.
Ugrás vissza Ugrás vissza...