Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:A munkaügyi tárca ösztönzi a foglalkoztatási partnerségeket

Létrehozva: 2005. január 27.
Módosítás: 2005. január 28.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium adatai szerint csaknem húsz foglalkoztatási partnerség jött létre hazánkban. A partnerségek kormányzati, civil és gazdasági szervezetek együttműködésével javítják az adott térség foglalkoztatását.
Ajánlást készít a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium a társtárcáknak ahhoz, hogy saját munkájuk során vegyék figyelembe a foglalkoztatáspolitikai elvárásokat - közölte Csizmár Gábor miniszter egy budapesti szakmai konferencián. A rendezvényen a helyi foglalkoztatási partnerségek cserélték ki tapasztalataikat.
Ezek a partnerségek a helyi önkormányzatok, munkaadói és munkavállalói érdekképviseletek, cégek, munkaügyi és területfejlesztési, valamint oktatási, képzési intézmények, civil szervezetek összefogásával jönnek létre a térség foglalkoztatásának javítása érdekében. A közelmúltban csaknem húsz ilyen foglalkoztatási együttműködést hoztak létre a partnerek.
Törvénymódosítás után kaphatnak támogatást az intézmények
A sajátságos helyi viszonyokra tervet dolgoznak ki, ebben meghatározzák feladataikat, a személyes, napi kapcsolatok alapján jobb eredmények érhetők el. A miniszter elmondta: az Európában már bevált, ott foglalkoztatási paktumoknak nevezett együttműködések magyarországi létesítését egymilliárd forinttal segíti a regionális operatív program, s a foglalkoztatási törvény soron következő módosításával megoldják, hogy az aktív eszközökből támogatást kaphassanak ezek az intézmények.
A kistérségekben a leghatékonyabbak
A miniszter szerint elsősorban a kistérségekben kellene létrehozni ezeket az intézményeket, itt jóval eredményesebben működhetnének, mint megyei vagy regionális szinten. Az egyes térségekben el kellene készíteni az infrastrukturális és humán erőforrás adottságok listáját, mert a befektetők elsőként ezeket az információkat kérik, amikor egy adott térségről érdeklődnek.
Anette Scopetta , az osztrák területi foglalkoztatási paktumok koordinációs irodájának képviselője a hozzászólásában elmondta: országukban tartományonként szervezték meg a paktumokat. A jobb szervezés, a tapasztalatok hasznosítása érdekében országos irodát is létrehoztak.
Ugrás vissza Ugrás vissza...