Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!

A Földhivatal Online rendszerben 2020. július 10-én pénteken 17:00 és 23:00 között karbantartást végzünk. Ezen időszak alatt a Földhivatal Online szolgáltatást a még nem regisztrált felhasználók nem vehetik igénybe. A karbantartás ideje alatt az új felhasználók regisztrációja, valamint a személyes adatok megadása, módosítása szünetel.

Kérjük a fentiek figyelembevételét! Szíves megértését köszönjük.

 

MORZSÁK

TARTALOM:Törvénymódosítás kell a parlagfű ellen

Létrehozva: 2003. március 5.
Módosítás: 2003. december 12.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A hatóságok csak akkor léphetnek fel eredményesen a parlagfű ellen, ha a parlament módosítja az államigazgatási eljárási határidőket. Célszerű lenne összehangolni a különböző tárcáknál lévő, irtásra szánt forrásokat is - hangzott el az Országgyűlés Parlagfűmentes Magyarországért bizottságának ülésén.
A parlagfű elleni küzdelem csak akkor lehet eredményes, ha a parlament módosítja az államigazgatási eljárásról szóló törvényben meghatározott eljárási határidőket - hangzott el szerdán az Országgyűlés Parlagfűmentes Magyarországért eseti bizottságának első ülésén.
A hatóságoknak jelenleg harminc napjuk van arra, hogy intézkedjenek az irtást elmulasztó tulajdonsokkal szemben, a döntés megtámadása esetén pedig több hónapig is elhúzódhat, mire lekaszálják a gyomnövényt. A jogszabály módosítása nélkül a jövőben sem tudnak hatékonyan fellépni a pollenszezon befejezéséig az allergén növénnyel szemben. A törvényt gyorsított eljárásban akár három hónap alatt, vagyis még a kétmillió ember életét megkeserítő parlagfű virágzása előtt módosítani lehet.
Össze kell hangolni a tárcák munkáját
A nemrégiben felállt testület egyhangúlag hozott határozott arról, hogy a különböző minisztériumok mielőbb adjanak információt arról, hogy idén mennyi pénzt szánnak a parlagfű elleni hadjáratra. Vojnik Mária (MSZP) elnök szerint szükség lehet a különböző tárcáknál lévő, irtásra szánt források összehangolására is.
A bizottság abban is megállapodott, hogy jövő szerdán dönt munkatervéről. A sietséget az indokolja, hogy a tagok még az idei pollenszezon előtt szeretnének a kormánytól és az államigazgatási szervektől hathatós intézkedéseket kicsikarni. A parlamenti bizottságnak egyébként szeptember 30-ig kell programját elkészíteni.
A Fidesz saját koncepciót dolgozott ki
Sisák Imre János , MDF-es képviselő kifogásolta, hogy az idén még márciusban sem lehet pályázni a tárcáknál az irtásra szán pénzekre, holott tavaly már januárban is volt erre lehetőség. Illés Zoltán fideszes honatya pedig bizottsági használatra ajánlotta fel pártja hamarosan elkészülő parlagfű-mentesítő koncepcióját (részletek a keretesben).
Ugrás vissza Ugrás vissza...