Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Törvény születhet az M6-os autóútról

Cikk:

Az M6-os gyorsforgalmi út megépítésének törvénybe iktatására vonatkozó kezdeményezéséről és a tárca Budapest-Pécs gyorsvasút tervéről beszélt a gazdasági miniszter pénteken.
- Kezdeményezni fogom, hogy az Országgyűlés iktassa törvénybe: 2009 végére teljes hosszában megépül az M6-os gyorsforgalmi út - mondta Kóka János, hozzátéve, hogy ebben a kérdésben jelenleg is "a lehető legnagyobb tempót" diktálják függetlenül attól, hogy a beruházás európai uniós, vagy más forrásból valósul meg. 
Beszámolt arról, hogy a nyomvonalon megkezdik a területek kisajátítását, és 2007 elején már indulhat a közbeszerzési eljárás.
Kiemelt feladat a vasút korszerűsítése
A gazdasági és közlekedési miniszter hangsúlyozta: a tárca kiemelt feladatának tartja a vasúti kapcsolatok, folyosók fejlesztését. Ennek keretében 2010-ig megtörténik a Budapest-Pusztaszabolcs-Dombóvár-Pécs szakasz átépítése.
A vonalon 100 milliárd forintos beruházás révén már 120-160 kilométeres óránkénti sebességgel is közlekedhetnek a vonatok, így a Budapest-Pécs InterCity járatok menetideje a jelenlegi 2 óra 50 percről 2 órán belülire csökkenne - mondta Kóka János.
Csaknem 2000 milliárd közlekedésfejlesztésre
A modernizációhoz biztonsági berendezések cseréjére, forgalomtechnikai újításokra, vasúti kocsik vásárlására lesz szükség. A költségeket az Új Magyarország fejlesztési tervből fedeznék, amelyben közlekedésfejlesztésre 1800-2000 milliárd forintot irányoztak elő.
Kóka János indoklása szerint a Budapest és Pécs közötti közúti és vasúti fejlesztés az Európa kulturális fővárosa program és a tőkebefektetések szempontjából is nélkülözhetetlen.
Ugrás vissza Ugrás vissza...