Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:2010 tavaszára elkészül az M6-os Pécsig

Cikk:

Autóút épül 2010 tavaszáig Dunaújváros és Pécs között PPP-konstrukcióban - közölte Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter.

A PPP-konstrukció lehetővé teszi, hogy a költségvetés éves rendelkezésre állási díjjal fizesse ki az autóutat, amely így jóval kedvezőbben valósítható meg - magyarázta a miniszter.

Az éves rendelkezésre állási díj becsült mértékét a miniszter nem kívánta közölni, a minél eredményesebb verseny, illetve a minél alacsonyabb ajánlott díj érdekében. "Ez a beruházás mintegy 200 milliárd forintot tesz ki" - mondta Wekler Ferenc, a Dél-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke.

Az év végén kezdődhet a kivitelezés

A miniszter elmondta: az üzemeltetési idő - amely alatt az építő végzi a karbantartási munkákat is - 20-35 év lehet, ennek mértékéről elemzést követően döntenek. A pályázat részvételi felhívását áprilisban teszik közzé, a szerződéskötést az idén novemberre tervezik, az építés kezdetét pedig 2007 végére.

A miniszter elmondta: az autóút úgy készül el, hogy a leállósáv-bővítéssel autópályává lesz fejleszthető.

Az M0 irányába az összeköttetés 2008-ra készül el. A Dunaújváros és Pécs közötti 180 kilométeres autóutat a tervek szerint nem szakaszosan, hanem nagyjából egy időben adják majd át. Bólytól az országhatár felé akkor építik tovább az autóutat, ha ezek a munkák Horvátországban is megkezdődnek az országhatár irányába.

A karbantartás is az építő feladata

A miniszter szólt arról is, hogy a lehetséges legnagyobb versenyt akarják a kivitelezésért, mert ez viszi le leginkább a fizetendő díj összegét. Az út a koncessziós üzemeltetési idő végén a magyar állam tulajdonába kerül, addig a karbantartás is az építő, üzemeltető feladata. Ezért is feltételezhető, hogy jó minőségben készíti el az utat, hiszen így alacsonyabb a karbantartás költsége is.

Wekler Ferenc hangsúlyozta: a Dél-Dunántúl egész operatív programja 200 milliárd forint nagyságrendű, az autóút építése további 200 milliárd forint beruházást jelent a régiónak. Ez nagy lehetőség a helyi települések gazdaságainak, idegenforgalmának.

Ugrás vissza Ugrás vissza...