Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Elismeréseket adtak át a pedagógusnap alkalmából

Cikk:

A pedagógusok anyagi és erkölcsi megbecsülését hangsúlyozta pedagógusnap alkalmából Hiller István miniszter a fővárosban rendezett ünnepségen; a tanítókat, tanárokat köszöntötte Demszky Gábor főpolgármester is.

Hiller István elmondta, hogy egymilliárd forintot különítettek el pályázati forrásként a kiemelkedő pedagógusi munka díjazására. Törvényi szinten válik kötelezővé, hogy a pedagógusbéreket a teljesítmények alapján differenciálják.

Az oktatási és kulturális tárca vezetője az egész ország köszönetét tolmácsolta a pedagógusoknak, amiért a tanításnak s a diákoknak szentelték életüket. Minden generáció, osztály, nemzedék tudja, hogy amit kaptak pedagógusaiktól, az visszafizethetetlen - fogalmazott.

Nehéz tanéven túl

A miniszter kitért arra, hogy nehéz tanéven van túl a magyar közoktatás. A pedagógustúlképzés és a gyermekek számának csökkenése halaszthatatlan beavatkozást követelt - mondta, hozzátéve: a meghozott intézkedések szükségesek voltak, s hasonló jellegűekre az elkövetkező években már nem kell számítani. Az várható, hogy stabilabbá és vonzóbbá teszik a pedagóguspályát és a magyar közoktatást - fűzte hozzá.

Hiller István szerint kezdeményező- és áldozatkészség jellemzi a magyar pedagógusokat. Példaként említette, hogy az Útravalóprogramban csaknem 8 ezer pedagógus segíti a hátrányos helyzetű diákokat. Úgy tűnik, egyetértés van abban, hogy az egyik legfontosabb feladat a segítésük, az esélyegyenlőség megteremtése.

A miniszter azt kérte a pedagógusoktól, hogy legyen a magyar közoktatás megújításának a mottója: "Minden gyermek egyformán fontos!" Ennek jegyében alakítanak ki befogadóiskolákat is, ahol a gyermekek képességei a meghatározóak, s nem az, hogy honnan érkeznek. Hiller István köszöntőjének teljes szövege>>

A reform még nem zárult le

Demszky Gábor főpolgármester a szakképző iskolák átalakításáról szólva elmondta, hogy az átszervezéseket a megtakarítási szempontokon túl az új struktúra kialakítása vezérelte. A reform az integrációval nem zárult le, új térségi integrált szakképző központok (TISZK) létesülnek. Az észak-pesti területet lefedő TISZK várhatóan szeptemberben nyitja meg kapuit.

Az intézkedésekkel nem leépítenek, hanem építenek - mutatott rá a főpolgármester. A főváros első embere beszámolt a közgyűlés előző napi döntéseiről is. Ezek értelmében Budapest 7 milliárdra pályázik új TISZK-ek létesítésére, s további 4 milliárd forintot pedig az iskolák akadálymentesítésére szeretnének elnyerni.

Demszky Gábor kitért arra is, hogy a magyar főváros Európa élvonalában van a 15-24 évesek foglalkoztatását tekintve. Míg az unióban ezen korosztály 19 százalékának nincs munkája, addig Magyarországon ez az arány 16 százalék, a fővárosban pedig 10 százalék. Ez harmada a varsói és a pozsonyi adatoknak.

Díjazták a kiemelkedő teljesítményeket

Az ünnepségen Eötvös József-, Tessedik Sámuel-díjakat, Arany Katedra Emlékplakettet és Pedagógus Szolgálati Emlékérmet adott át a miniszter a kiemelkedő pedagógusi munka elismeréseként. A főváros oktatásáért végzett munka elismeréseként Pro Scholis Urbis Díjat, ezenkívül emléklapokat adtak át.

Ugrás vissza Ugrás vissza...