Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Munkacsoportok egyeztetnek tovább a pedagógusokkal

Cikk:

A pedagógusok foglalkoztatásával, az életpálya-modellel, az iskolák állami fenntartásba vételével és egy esetleges pedagógussztrájk esetén nyújtott elégséges szolgáltatásokkal foglalkozik az a három munkacsoport, amelyek megalakítását Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere jelentette be szombaton, miután tárgyalt a pedagógusok sztrájkbizottságával. A felek kedden folytatják az egyeztetéseket.

A munkacsoportok a foglalkoztatás és a pedagógus életpályamodell kérdéseit tekintik át, illetve foglalkoznak az önkormányzatok állami fenntartásban betöltött szerepével, és a szakszervezetek szerepével is – mondta Balog Zoltán a mintegy három órás megbeszélés után. A harmadik munkacsoportban, ha esetleg sztrájkra kerülne sor, az elégséges szolgáltatásokról egyeztetnek majd. A miniszter bízik abban, hogy a januárban induló átadás-átvétel folyamatában is együtt tudnak majd működni.


Elfogadtak négy szakszervezeti módosítót

A pedagógus szakszervezetek által múlt csütörtökön benyújtott módosító indítványok közül négyet fogadott el a tárca, a miniszter szerint ezeket hétfőn, amikor az Országgyűlés a köznevelési intézmények átadásáról szóló törvényhez beadott módosító indítványokról szavaz, elfogadják. A miniszter jelezte: támogatják az óraadók, és az iskolában egyéb foglalkoztatottak státuszának rendezésére vonatkozó indítványt, a működtető önkormányzatok véleményezési-együttműködési jogkörével, és az intézményfenntartó központtal összefüggő javaslatokat. Szintén támogatják azt a javaslatot, hogy a nyugdíj előtt tíz évvel állóknak ne kelljen plusz szakmai képesítéseket megszerezniük. Azt továbbra sem támogatják, hogy az átadás-átvétel időpontját eltolják., felajánlották azonban, hogy az átadás-átvétel folyamatában a szakszervezetek vegyenek részt egyfajta monitoring szerepben.

Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke úgy értékelt: nem közeledtek az álláspontok jelentősen, de a lehetőség megvan arra, hogy a munkacsoportokban szakmai érveket ütköztessenek és ezáltal az álláspontok közeledjenek.

Ugrás vissza Ugrás vissza...