Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!

A hálózati szolgáltatónál végzett, előre tervezett karbantartás miatt az Oktatási Hivatal publikus szolgáltatásai nem lesznek elérhetők.

Előre tervezett karbantartás – Oktatási Hivatal (2022. 05. 26.)

Kezdete: 2022. 05. 26. 20:00. Vége: 2022. 05. 26. 23:00

 

MORZSÁK

TARTALOM:Közeledtek az álláspontok a pedagógusok és a szaktárca egyeztetésén

Cikk:

Az átadás-átvétel ügyében megegyezésre jutottak a pedagógusok és a szaktárca keddi egyezetésén, így az ezzel foglalkozó munkacsoport meg is szűnt, a bérkövetelésekről jövő szerdán tovább tárgyal Balog Zoltán miniszter a szakszervezetekkel.

A pedagógus szakszervezetek és a szaktárca közti tárgyalásokra létrehozott munkacsoportok közül kettő már el is végezte munkáját – számolt be Balog Zoltán. A keddi tárgyalási fordulóra húsz ajánlás érkezett a munkacsoportoktól, a felét áttekintették ezeket, és a felükben meg is egyeztek. A foglalkoztatás területén maradtak még vitatott pontok, ebben további szakmai munka várható - ismertette.

A tárca nem tudta elfogadni a szakszervezetek húsz százalékos, általános béremelésről szóló követelését, de a miniszter bízik benne, hogy a jövő szerdai fordulón erről is meg tudnak egyezni. Egyben jelezte: az a béremelés, amelyet az életpályához és az új munkarendhez fognak kötni, jelentősebb, mintegy 30 százalékos növekedést jelent majd.

A keddi egyeztetésen megállapodás született arról, hogy a közoktatási intézmények pedagógusi álláshelyeit a heti 22 finanszírozott óraszámhoz igazítják – számolt be Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke, aki szerint ez a megállapodás azt sugallja, hogy az a nagyarányú pedagóguselbocsátás, amelyet a bizonytalanság miatt feltételeztek, talán nem lesz akkora, mint gondolták. A még elégséges szolgáltatásokkal kapcsolatban folynak az egyeztetések, egy esetleges sztrájkról még nem született döntés – mondta a szakszervezeti vezető. További egyeztetések tárgya lesz még a 62 éves életkort betöltött pedagógusok foglalkoztatásának ügye, illetve az, hogy a pedagógus-életpályamodell minősítési rendszere kikre vonatkozik.

Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke a tárgyalások alatt Gárdonyi Géza: A lámpás című kisregényéből készült film egy párbeszédrészletét osztotta ki a sajtó várakozó képviselőinek. Ebben egy falusi néptanító vitatkozik a tanfelügyelővel arról, hogy az országos tanterv betarthatatlan. A PDSZ elnöke nagy jelentőségűnek nevezte a 22 óra rögzítését, ám jelezte azt is: még a kormánynak is rá kell bólintania a módosításra, a köznevelési törvény ugyanis jelenleg 22-26 órát rögzít. Mendery bizonytalannak tartja a kormány bérekre vonatkozó ajánlatát, szerinte ezen a területen jelentős távolság van a felek között.


EMMI: téves Mendrey László Állítása

A tegnapi pedagógus szakszervezi sztrájkbizottsággal folytatott egyeztetést követően a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete elnökének, Mendrey Lászlónak néhány nyilatkozatában az a téves állítás jelent meg, miszerint megegyezés született a pedagógusok kötelező óraszámának 22-ben való megállapításáról. Mivel a köznevelési törvény nem dolgozik a kötelező óraszám fogalmával, ilyen felajánlás nem is születhetett – áll az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerdai közleményében. Ami az EMMI és a pedagógus sztrájkbizottság közötti egyeztetésen valójában elhangzott: a pedagógusok intézményi létszámának megállapításakor a számítás alapja az átlagos csoportlétszám és a neveléssel-oktatással kötött munkaidő 55%-a (a szakszervezetek terminológiájában „22 kötelező óra”). Ez nem azt jelenti, hogy egy pedagógus ne lenne megbízható 24 vagy 26 órával, csupán azt, hogy intézményi szinten nem eleve 26 tanóra/fő alapon terveznek – tájékoztatott a minisztérium.

Ugrás vissza Ugrás vissza...