Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!

A hálózati szolgáltatónál végzett, előre tervezett karbantartás miatt az Oktatási Hivatal publikus szolgáltatásai nem lesznek elérhetők.

Előre tervezett karbantartás – Oktatási Hivatal (2022. 05. 26.)

Kezdete: 2022. 05. 26. 20:00. Vége: 2022. 05. 26. 23:00

 

MORZSÁK

TARTALOM:Megállapodtak a pedagógus sztrájkbizottsággal

Cikk:

A pénteki tárgyalási fordulón megállapodott az emberi erőforrások minisztere és a pedagógusok sztrájkbizottságát alkotó négy szakszervezet közül három tömörülés arról, hogy a szakszervezetek milyen szerepet játszhatnak az iskolarendszer állami fenntartásba vételének folyamatában, ellenőrzésében, szabályozásában, és azt is, hogyan képzelik el a bérek rendezését. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) nem írja alá a megállapodást, mert nem tartják elfogadhatónak.

A több mint három órás pénteki tárgyaláson rögzítették azokat a kereteket, amelyekben a jövőbeni együttműködést tervezik. A mintegy ötoldalas megállapodást jövő kedden írják alá, meghatározva, hogy a szakszervezetek milyen szerepet játszhatnak az iskolarendszer állami fenntartásba vételének folyamatában, ellenőrzésében, szabályozásában, és azt is, hogyan képzelik el a bérek rendezését. A megállapodást kedden írják alá és nyilvánosságra is fogják hozni – ígérte Balog Zoltán. A sztrájkbizottságban részt vevő szakszervezetek közül a miniszter a Pedagógusok Szakszervezetével (PSZ), a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezettel, valamint az Oktatási Vezetők Szakszervezetével állapodott meg, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) nem írta alá a megállapodást.


PSZ: mindkét fél engedett az egyeztetésen

A sztrájkbizottság eredeti követelései szó szerint nem találhatók meg a megállapodásban, a pedagógusok ugyanis sem az állami fenntartásba vételt, sem a kormány által javasolt életpályamodellt nem tartották elfogadhatónak – számolt be Galló Istvánné. Mivel ezeket a kérdéseket nem tudták befolyásolni, javításukra viszont van mód, ezért döntöttek úgy, hogy végül aláírják a megállapodást. A PSZ elnöke szerint mindkét fél engedett, és olyan garanciát kaptak, amely védeni, őrizni fogja több tízezer pedagógus álláshelyét. A kormány az eredeti követelésekkel ellentétben nem halasztotta el az iskolák állami fenntartásba vételét, a megállapodás azonban rögzíti, hogy monitoring-bizottság kíséri majd figyelemmel az átvételt, a szakszervezetek pedig minden szinten részt vehetnek az oktatásban zajló folyamatokban és érvényesíthetik jogszabályi lehetőségeiket. A megállapodás alapján végre Magyarországon oktatási ágazati szerződést lehet kötni. Ebben a foglalkoztatási kérdésektől a juttatásokig bezárólag rendezni lehet számos kérdést - mutatott rá.

A Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet sikernek tekinti a megállapodást, amely számos garanciaelemet tartalmaz – mondta Tóth József elnök.


A PDSZ kilép a sztrájkbizottságból

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) kilép a pedagógusok sztrájkbizottságából és önálló sztrájkbizottság létrehozását kezdeményezi - jelentette be a tömörülés elnöke péntek este. Mendrey László szerint semmi nem történt a bértábla 20 százalékos emelése ügyében, hasonlóan nem látnak előrelépést az államosítás kérdésében, és nem történtek konkrét lépések az életpályamodell átalakítására, a munkateher növelésével együtt járó béremeléssel kapcsolatban. A megállapodás csupán azt tartalmazza utóbbi kapcsán, hogy törekszik a kormány e kettő együttes életbe léptetésére, ez azonban nem elfogadható - szögezte le az érdekvédő.

A PDSZ szerint a pénteki fordulón a múlt hetihez képest a dokumentum tovább gyengült, ez pedig nehezebbé teszi a pedagógusok bármilyen szintű érdekérvényesítését, ráadásul a garanciaként ígért kormányhatározatot sem tartják elégségesnek, miután az államilag finanszírozott felsőoktatási férőhelyek ügyében három nap alatt öt egymásnak ellentmondó határozat született. A sztrájkbizottságot kezdeményező levelüket hétfőn eljuttatják a kormányfőnek, és ha a határidők betartásával nem születik megegyezés, akkor február második felére meghirdetik a sztrájkot. Mendrey László elismerte, azzal, hogy a PDSZ ezzel egyedül maradt, nehezebb helyzetbe kerül, de szerinte ezt uralni tudják majd.

Ugrás vissza Ugrás vissza...