Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Hatvan évesek a magyar-kínai diplomáciai kapcsolatok

Cikk:

Hivatalos ünnepségen emlékeztek meg Pekingben a magyar-kínai diplomáciai kapcsolatok 60. évfordulójáról. Az ezredfordulón 400 millió dollár volt a Magyarország és Kína közötti kereskedelmi forgalom, ez a szám mára megtizenhétszereződött, s elérte a 7,2 milliárd dollárt - mondta az ünnepségen Kusai Sándor magyar nagykövet.

A Kínai Népköztársaság és Magyarország közötti diplomáciai kapcsolatok létrehozásának 60. évfordulóját ünnepelték hétfőn este hivatalos külsőségek között Pekingben, a baráti társaságok kínai szövetségének dísztermében. Magyarország a barátunk, nincs köztünk komoly konfliktus, vagy rendezetlen ügy - hangsúlyozta a fogadáson a szövetség elnöke, Csen Hao-szu (Chen Haosu). Kusai Sándor magyar nagykövet kínaiul elmondott beszédében a gazdasági, kereskedelmi kapcsolatokról azt mondta: míg 2000-ben 400 millió dollár volt a Magyarország és Kína közötti kereskedelmi forgalom, ez a szám mára megtizenhétszereződött, s elérte a 7,2 milliárd dollárt.

Az ünnepi fogadáson jelen volt Paj Li-csen (Bai Lizhen) a kínai népi politikai tanácskozó testület országos bizottságának alelnöke, négy egykori budapesti kínai nagykövet és ott voltak a pekingi magyar nagykövetség munkatársai.

Magyarország a világon az elsők között, 1949. október 3-án ismerte el a Kínai Népköztársaságot és október 6-án lépett vele diplomáciai kapcsolatra. Mindkét országban különböző politikai és kulturális rendezvényekkel emlékeztek és emlékeznek meg erről és a kapcsolatok alakulásáról.

Ugrás vissza Ugrás vissza...