Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:A környezetvédelmi bizottság támogatta Persányi Miklós miniszteri kinevezését

Létrehozva: 2004. szeptember 30.
Módosítás: 2006. április 2.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

PiktogramKapcsolódó anyagok

?

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Támogatta Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszterré való kinevezését az Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottsága. A miniszterjelölt a képviselők által tavaly elfogadott második nemzeti környezetvédelmi program irányelvei szerint kívánja vezetni tovább a tárcát.

A kedden elfogadott kormányprogramban foglaltak szerint a környezet- és természetvédelem, az életminőség javítása határon belüli, ugyanakkor a határokon átívelő feladat is egyben. Országos és helyi szinten is törekedni kell a környezet érdekeivel, értékeivel összhangban lévő politikai döntések meghozatalára. A környezet és a természet védelme érdekében programok indulnak a hulladék mennyiségének csökkentésére, a szelektív gyűjtés és az újrahasznosítás elterjesztésére.
A miniszterelnök bizalmát élvező Persányi Miklós az Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottsága előtt elmondta, Magyarországon a környezetvédelem jelenleg kettős helyzetben van, ugyanis a szakterületen egyrészt erősödés, másrészt gyengülés tapasztalható egy időben. Erősödés azért, mert az elkövetkező évtized a soha nem látott zöldfejlesztések miatt a környezetvédelem évtizede lesz. Ugyanakkor az olcsóbb állam elvével összefüggésben a kevesebb adó miatt a bevételek is csökkennek, ezáltal pedig szűkül az állam mozgástere a környezetvédelemben. A miniszterjelölt hozzátette: az Országgyűlés által tavaly elfogadott második nemzeti környezetvédelmi program irányelvei szerint kívánja tovább vezetni a tárcát.
Ebben az évben már megkezdődnek a Vásárhelyi-terv konkrét építési munkálatai. Elkezdődnek a mederrendezés gyakorlati kivitelezései gátépítésekkel, és elindul az első árapasztó tározó építése is, ami
várhatóan a kormányzati ciklus végére be is fejeződik.
Hulladékgazdálkodás és szennyvízberuházás
Persányi Miklós a szennyvízberuházásokkal kapcsolatban kiemelte: az igen nagy forrásigényű munkálatok már a legtöbb nagyvárosban elkezdődtek, bővülnek a csatornahálózatok, és növekszenek a szennyvíztisztítók kapacitásai is.
A hulladékgazdálkodással kapcsolatban pedig hozzátette, hogy Debrecenben még ebben az évben, míg Hajdúböszörményben és Berettyóújfaluban 2005 végére adják át a regionális hulladékgazdálkodási rendszert. Várhatóan 2008-ig mindenképpen 35-40 százalékra növekszik a lakosságra vetítve a jelenleg még 2-3 százalékos szelektív hulladékgyűjtés aránya, mert már jóváhagyott projektek alapján futnak betervezett események.
A kármentesítési programokon keresztül megoldódik a nagytétényi Metallochémia ügye, mivel jövő év novemberében a felgyülemlett káros szennyezőanyagokat bezárják egy betonszarkofágba, továbbá megkezdődik a budafoki barlanglakások gázmasszától való megtisztítása is.
Környezetbiztonsági garanciarendszer
Az elmúlt időszakban több olyan környezetszennyező baleset is történt, amelyek megfelelő intézkedésekkel megelőzhetőek lehettek volna. Azért, hogy a jövőben ilyenek ne fordulhassanak elő, meg kell erősíteni a környezetbiztonsági garanciarendszert. Ezt elsősorban jogszabály-módosítással lehet majd elérni - tette hozzá Persányi Miklós.
A természetvédelem területén dinamikus fejlődés indult el az elmúlt időszakban. A Natura 2000 programon keresztül megtörtént a teljes magyarországi ökohálózat kijelölése. A program teljes megvalósítása azonban még a következő kormány döntésére vár.
Nemzeti parkok
A miniszterjelölt kiemelte: a következő időszak egyik fontos feladata a szolgáltató nemzeti parkok létrehozása. A kormány szándéka szerint ezek az intézmények a jövőben nem hatósági feladatokat látnak el, hanem valóban a nemzet parkjai lesznek. Jelenleg a tíz park - a külföldi példákkal ellentétben - nem csupán az őrzési és bemutató funkciókat látja el, hanem például megyék településein a területkialakítási kérelmek szakhatósági kiadását is.
A jövőben meg kell teremteni a vízközműrendszer reformját, valamint az erős és egységes zöldhatóságot is - ami várhatóan januárra megtörténik -, valamint még az év végégig le kell zárni az uniós jogharmonizációt.
Csökken a tárca költségvetése
Persányi Miklós a nemzetközi ügyekkel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy hazánk aktívan részt kíván venni a klímaváltozást érintő kérdések megvitatásában, valamint határozottan tiltakozik a horvátországi vízierőmű megépítése ellen.
A miniszterjelölt nem cáfolta Illés Zoltán ellenzéki képviselő bizottsági ülésen ismertetett információit, miszerint a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium idei 91 milliárd forintos költségvetése a kormány tervei szerint jövőre 61 milliárd forintra csökkenne.
A bizottság támogatta a kinevezést
Turi-Kovács Béla , a bizottság elnöke az ülés végén bejelentette: mivel Persányi Miklós a neki feltett több mint száz kérdésre kimerítő válaszokat adott, ezért kezdeményezi a házbizottságnál az ez évi miniszteri beszámoló elhagyását.
Az Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottsága a miniszterjelölt kinevezését 11 igen, 10 nem szavazat ellenében támogatta.
Ugrás vissza Ugrás vissza...