Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:EU: Magyarország támogatja az egységes menekültügyi szabályozást

Létrehozva: 2010. július 15.
Módosítás: 2010. július 16.
Forrás: MTI

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Magyarország támogatja a belga EU-elnökség azon törekvését, hogy 2012-re egységes menekültügyi eljárási módszerekben, szabályokban állapodjanak meg a tagállamok – mondta Pintér Sándor belügyminiszter az EU-tagállamok belügyminisztereinek találkozóján.

Egyre nagyobb nyomás hárul az Európai Unió határaira menekültügyben, és Magyarország támogatja a belga EU-elnökség azon törekvését, hogy 2012-re egységes eljárási módszerekben, szabályokban állapodjanak meg a tagállamok - mondta Pintér Sándor belügyminiszter csütörtökön Brüsszelben, az uniós országok belügyminisztereinek informális tanácskozásán.
 
A belga elnökség olyan problémának a megoldásához kíván hozzájárulni, amely az EU-n kívül keletkezik, és csak a hatásait észleli az unió. Van olyan tagállam (Görögország), ahol az utóbbi időszakban egy év alatt 150 ezer menekült jelentkezett – fogalmazott a magyar belügyminiszter. A szám jelentősen növekszik Magyarországon is: a korábbi években 1000-1200 fő volt, tavaly meghaladta az 5 ezret.
 
Az uniónak most szerinte arra kell választ adnia, hogy amely tagországra rendkívül nagy nyomás nehezedik, azt a többiek hogyan tudják megtámogatni. Pintér Sándor a célul kitűzött 2012-es határidőre tekintettel nem tartja valószínűnek, hogy a jövő év első felében esedékes magyar EU-elnökség alatt befejeződhet a tagországok menekültügyi politikájának, eljárásrendjének egységesítése. A tagországok közti nézetkülönbségek lénye, hogy akire nagy nyomás nehezedik, az türelmetlenebb, míg a belső országokban, ahol kisebb a nyomás, a határidők eltolásában reménykednek.

Ugrás vissza Ugrás vissza...