Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Plázastopot vezet be a kormány januártól

Létrehozva: 2011. november 10.
Módosítás: 2011. november 10.
Forrás: MTI

Ugrás a cikkre...

PiktogramKapcsolódó anyagok

?

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Csütörtökön Giró-Szász András kormányszóvivő bejelentette, hogy jövő januártól általános építési tilalom érvényes a 300 négyzetméter feletti kereskedelmi építményekre. A tilalom alól a vidékfejlesztésért, a környezetvédelemért és a kereskedelemért felelős miniszterek által létrehozott bizottság javaslata alapján a nemzetgazdasági miniszter adhat felmentést. A plázastop 2014. december 31-ig lesz érvényben.

Az intézkedés célja, hogy a kereskedelem szerkezete kedvezőbben alakuljon át. Jelenleg a kereskedelmi forgalom 69 százalékát uralják a nagy- és közepes, elsősorban nemzetközi vállalkozások, amelyek ugyanakkor alig egy százalékát képviselik kereskedelmi vállalkozásoknak, míg a maradék 99 százalékot képviselő a mikrovállalkozások csak 31 százalékban részesülnek a forgalomból, ezen próbálnak változtatni. Azt, hogy milyen szempontok alapján adható felmentés a plázastop alól, egy későbbi kormányrendeletben szabályozzák - mondta a szóvivő.

A kormány döntött arról is, hogy a vasúti dolgozók számára "pénzügyi ellentételezést" hajt végre a következő három évben 5 milliárd forint értékben - mondta Giró-Szász András. Hozzáfűzte, hogy ez az idén egy, a következő két évben pedig összesen 4 milliárd forintot jelent. A kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt fontosságúnak tekinti a vasúti ágazatot, az ellentételezésről pedig egyeztetett a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetével (VDSZSZ).

Ugrás vissza Ugrás vissza...