Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Kormányintézkedések a pénzpiac stabilitásáért

Cikk:

A kormány hétfőtől feloldja a 40 százalékos részvénytartási hányadra vonatkozó előírást, ennek megfelelően a nyugdíjpénztárak korlátlan nagyságban tarthatják pénzüket állampapírokban - közölte Veres János pénzügyminiszter.

A magyar bankrendszer stabil, tőkeerős, betartja a prudenciális szabályokat, de nem tudja függetleníteni magát a pénzpiaci folyamatoktól, ezért a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy a pénzpiac stabilitása fennmaradjon - mondta Veres János pénzügyminiszter a jegybankelnökkel és az OTP elnök-vezérigazgatójával tartott pénteki sajtótájékoztatón.

A kialakult helyzet miatt a kormány úgy döntött, hogy az állampapírpiaci folyamatok javítása érdekében módosítják a nyugdíjpénztárak befizetési szabályát. Így hétfőtől feloldják a 40 százalékos részvénytartási hányadra vonatkozó előírást, ennek megfelelően a nyugdíjpénztárak korlátlan nagyságban tarthatják pénzüket állampapírokban. Ez mindaddig fennmarad, amíg úgy ítélik meg, hogy a pénzügyi stabilitáshoz ez szükséges.

Módosulnak egyes számviteli szabályok is, amelyek eddig megnehezítették, hogy az állampapír piac irányába mozduljanak el a források. Ezen szabályok módosításához nincs szükség az Országgyűlés döntésére, ezeket kormányhatározatokban írják elő - mondta a pénzügyi tárca vezetője.

A jegybank nem tervez beavatkozást

Simor András jegybankelnök kijelentette: a Magyar Nemzeti Bank ahogy eddig is, úgy a továbbiakban is normális üzleti feltételek mellett, korlátlan mértékben áll a bankok rendelkezésére forint likviditásra. A jegybank nem tervez beavatkozást az állampapírpiacon - szögezte le az MNB elnöke.

A jegybank új intézkedést vezet be: a pénzpiacon kialakult helyzetben, úgy gondolják, hogy azzal tudják a bankokat leginkább segíteni, ha a partnerlimiteiket (a bankközi hitelezés korlátait) oldhatnák. Ugyancsak a likviditás növelését, az eurókínálat bővítését szolgálja, hogy az MNB deviza-swap tendert hirdet meg forint/euró relációban, egynapos határidővel naponta. Az első tenderre hétfőn kerül sor. A tender célja, hogy az MNB a bankközi piac szereplői között közvetítsen, elősegítve ezzel azt, hogy a rövid devizalikviditás újraelosztása a bankok között folyamatos és kielégítő legyen. A tender részleteiről pénteken tájékoztatja a partnereit a jegybank.

Ugrás vissza Ugrás vissza...