Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!

A hálózati szolgáltatónál végzett, előre tervezett karbantartás miatt az Oktatási Hivatal publikus szolgáltatásai nem lesznek elérhetők.

Előre tervezett karbantartás – Oktatási Hivatal (2022. 05. 26.)

Kezdete: 2022. 05. 26. 20:00. Vége: 2022. 05. 26. 23:00

 

MORZSÁK

TARTALOM:Nagyobb lesz a vártnál a gazdasági visszaesés

Cikk:

A Pénzügyminisztérium a februárban prognosztizáltnál is nagyobb gazdasági visszaesésre számít idén. Magyarország ugyanakkor 2008-ban teljesítette az államháztartás hiányára vonatkozó maastrichti kritériumot: a nyugdíjreform költségeivel korrigált hiány a GDP 3 százaléka alá csökkent - mondta szerdán Veres János pénzügyminiszter.

Várhatóan a februárban prognosztizáltnál is nagyobb lesz a gazdasági visszaesés az idén - mondta Veres János szerdán. A pénzügyminiszter a miniszterelnök-jelölt által eddig ismertetett válságkezelő program lépéseit támogatja, azok döntő része a Pénzügyminisztérium (PM) korábbi javaslataiból származik. Veres János Bajnai Gordonnal eddig csak a programról egyeztetett, jövőbeni szerepvállalásáról nem.

A pénzügyi tárcánál februárban prognosztizáltnál is nagyobb gazdasági visszaesésre számítanak, mert az OECD új prognózisa, az Európai Unió (EU) tagországainak elsősorban a magyar exportot befolyásoló gazdasági adatai, illetve a németországi számok rosszabbak az eddig megismerteknél. A pénzügyminiszter szerint az új kormánynak egyszerre kell csökkentenie a kiadásokat és elindítania a strukturális átalakításokat, valamint döntenie kell az adó- és járulékrendszer változásairól. A strukturális átalakításoknak érinteniük kell a nyugdíj-, a szociális és a gázártámogatás rendszerét.

Újságírói kérdésre reagálva a pénzügyminiszter kifejtette, hogy a romló gazdasági kilátások miatt nincs realitása a „nullszaldós" adóátalakításnak.

Teljesült a maastrichti hiány kritérium

Tavaly teljesült az államháztartás hiányára vonatkozó maastrichti kritérium, a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb jelentése szerint az államháztartás eredményszemléletű hiánya GDP-arányosan 3,4 százalék lett 2008-ban, a nyugdíjreform költségeivel korrigáltan azonban - ami 0,6 százalékpontot jelent - tavaly a hiány a GDP 2,8 százaléka volt. Minden esély megvan arra, hogy 2009-ben is a GDP 3 százaléka alatt maradjon az államháztartási deficit - hangsúlyozta Veres János.

Az elmúlt két és fél év során a bruttó hazai termékhez mért államháztartási deficit a 2006. évi 9,3 százalékról csökkent 2008 végére 3,4 százalékra. Ez úgy következett be, hogy eredetileg a konvergenciaprogramban Magyarország azt vállalta, hogy 2008 végére 4,3 százalék lesz a GDP-hez viszonyított államháztartási deficit, így még ennél is erőteljesebb csökkenés következett be a 3,4 százalékos GDP-arányos hiánnyal. 2007-re a kormány eredetileg 6,8 százalékos hiányt vállalt a konvergenciaprogram szerint, ez végül 5 százalék lett GDP-arányosan.

Ugrás vissza Ugrás vissza...