Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:A GDP 3,8 százaléka lehet az államháztartás idei hiánya

Cikk:

A Pénzügyminisztérium legfrissebb prognózisa szerint az év végén az államháztartás önkormányzatok nélkül számított hiánya a korábban tervezett 2,8 százalék helyett elérheti a GDP 3,8 százalékát - mondta szerdán Katona Tamás, a Pénzügyminisztérium államtitkára. 

A Pénzügyminisztérium 60,7 milliárd forint államháztartási többletet vár - az önkormányzatok nélkül - májusra - mondta Katona Tamás, a tárca államtitkára szerdán. A PM csökkentette a féléves pénzforgalmi hiány prognózisát, 892,7 milliárd forint helyett 844,3 milliárd forintot várnak, azaz GDP-arányosan 3,4 százalék helyett 3,3 százalékot. Az éves prognózist azonban - önkormányzatok nélkül - 736,991 milliárd forintról, a GDP 2,8 százalékáról 993,9 milliárd forintra, a GDP 3,8 százalékára emelte. Az államháztartás - önkormányzatok nélkül - 38,1 milliárd forint hiánnyal zárt áprilisban, az első négy havi deficit 604,1 milliárd forint volt, a GDP 2,3 százaléka.

Egyeztettek az IMF-fel és a valutalappal is

A Pénzügyminisztérium legfrissebb prognózisa szerint az államháztartás pénzforgalmi hiánya az idei év végén, az önkormányzatokkal együtt a GDP 4,3 százalékát teszi ki.   Az eredményszemléletű államháztartási hiány a GDP 3,9 százaléka lesz. Az eredetileg 2,9 százalékos prognózis 1 százalékpontos megemelését a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Bizottsággal létrejött megállapodás alapján, hétfőn jelentette be a PM.

Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy a bruttó és a nettó adósságállomány között - a szokásostól eltérően  - most jelentős az eltérés. Ezt a lehívott, de fel nem használt IMF-hitellel, illetve a gyenge forintárfolyammal indokolta.

A módosított prognózisban a PM a központi költségvetésben 819 milliárd forintot megközelítő hiánnyal számol az idén, szemben a korábban várt, mintegy 640 milliárd forinttal. Az elkülönített állami pénzalapoknál várt 4,845 milliárd forintos többlettel szemben 25 milliárdot meghaladó hiány szerepel, míg a tb-alapoknál 102,5 milliárd forintos deficittel szemben mintegy 150 milliárd forint.

Ugrás vissza Ugrás vissza...