Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:PM: idén tíz százalékkal visszaesnek a beruházások

Cikk:

A Pénzügyminisztérium számításai szerint idén a beruházások akár 10 százalékkal is elmaradhatnak a tavalyitól, az ipari termelés és az export egyaránt 15 százalékkal, míg az import 16-17 százalékkal csökkenhet, a lakossági fogyasztás 8 százalékkal eshet vissza, a munkanélküliségi ráta pedig 10 százalék fölé emelkedhet.

Az idei év végén - 295 forintos euró árfolyammal számolva - 80 százalék körül alakulhat az adósságráta - derül ki a Pénzügyminisztérium legfrissebb összeállításából. Az első negyedéves előzetes pénzügyi számlák alapján a maastrichti módszertan szerinti államadósság 21 789 milliárd forintot tett ki, a GDP 82,7 százalékát, tavaly év végéhez képest 2470 milliárd forinttal emelkedett.
 
Az idei év első három hónapjában az államháztartás finanszírozási igénye 286 milliárd forint volt. A finanszírozási igényt meghaladó adósságnövekmény hátterében az árfolyam jelentős leértékelődéséből adódó átértékelődési hatás (több, mint 1300 milliárd forint) és az állam betétállományának jelentős emelkedése áll. Az ez évi első negyedév végén az állam jegybanknál elhelyezett devizabetétje 2081 milliárd forintot tett ki, a betétállománnyal "nettó módon" számított adósság 19 707 milliárd forint volt, amely az előzetes GDP-becslést felhasználva 74,8 százalékos nettó adósságrátát eredményez.

Az áprilisi adatok alapján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) által publikált - GFS módszertanú (azaz pénzforgalmi) - államadósság 19 206 milliárd forint volt, az év elejétől 1102 milliárd forinttal nőtt az így számított államadósság.

Az emelkedés a központi költségvetés 604 milliárd forintos hiánya mellett következett be. A nemzetközi intézményektől - IMF, EU - felvett, de finanszírozási céllal fel nem használt, a Magyar Nemzeti Banknál (MNB) devizabetétként elhelyezett eszközzel nettósított adósság 17 667 milliárd forintot tett ki.

A recesszió következtében a nominális GDP minden bizonnyal csökkenni fog - emlékeztet a PM. Az emelkedő nominális adósság mellett ez a hatás tovább emeli az adósságráta értékét. A nominális GDP 1 százalékpontos változása 0,8 százalékponttal módosítja az adósságráta értékét - összegzi az PM összeállítása.

Idén tíz százalékkal esnek vissza a beruházások

A beruházások akár 10 százalékkal is elmaradhatnak az idén a tavalyitól, az ipari termelés 15 százalékkal zsugorodhat, az export 15, míg az import 16-17 százalékkal csökkenhet, a lakossági fogyasztás 8 százalékkal eshet vissza, a munkanélküliségi ráta pedig 10 százalék fölé emelkedhet a Pénzügyminisztérium legfrissebb prognózisa szerint.

Az előrejelzés szerint a meghatározó feldolgozó-ipari beruházások, az alacsony bázis ellenére is, kétszámjegyű mértékben eshettek az első negyedévben. A feldolgozó-ipari kapacitás-kihasználtság a 2008. negyedik negyedévi 65 százalék után az idei első negyedévben 70 százalékra nőtt, de a következő 12 hónapra vonatkozó prognózis kedvezőtlenebb, mint az előző negyedévi.

A beruházások több mint egynegyedét kitevő ingatlanügyletek, gazdasági szolgáltatás ágazatban az idén az első negyedévben növekedéssel lehet számolni, mivel ebben az időszakban a használatba vett lakások száma 15 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A prognózis készítői hozzáteszik azonban, hogy az idei második félévtől kezdve már várhatóan markánsan visszaesik az új lakások száma, mivel a válság fél- háromnegyed éves késéssel gyűrűzik be a lakáspiacra.

A PM az ipari termelésben az idei első félévben még jelentős visszaesést vár, érdemi javulásra az év végétől számítanak, a külső kereslet élénkülésének függvényében. A pénzügyi tárca szerint az építőipari termelés fokozását célzó kormányzati intézkedések pozitív hatása  már megmutatkozik a rendelésállományokban. Az építőipar teljesítménye így a korábban vártnál szerényebben, 5 százalékkal eshet vissza.

Ugrás vissza Ugrás vissza...