Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Július végén 815 milliárd volt az államháztartási hiány

Cikk:

A deficit a hetedik hónapban 1,2 milliárd forint, az év első hét hónapjában összesen 815,8 milliárd forint (a GDP 3,1 százaléka) volt - közölte kedden Katona Tamás, a Pénzügyminisztérium államtitkára.

Sem a háromnegyedévi, sem az év végi hiányprognózist nem kell módosítani a júliusi részletes államháztartási adatok alapján, a deficit az idén a hetedik hónapban - önkormányzatok nélkül - 1,2 milliárd forint volt, az első hét havi államháztartási hiány 815,8 milliárd forint lett, a GDP 3,1 százaléka - ismertette Katona Tamás, a Pénzügyminisztérium államtitkára. A PM prognózisa szerint a háromnegyedévi pénzforgalmi szemléletben számított hiány 1.067,7 milliárd forint, a GDP 4,1 százaléka, míg az éves 991,8 milliárd forint a GDP 3,8 százaléka lesz önkormányzatok nélkül.

A PM figyeli az IMF hitel felhasználását

Kovács Álmos, a tárca szakállamtitkára azt közölte, hogy Magyarország teljesítette a nemzetközi hitelcsomaggal kapcsolatban az első félévre vállaltakat. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Bizottság tárgyalódelegációja várhatóan augusztus végén, szeptember elején érkezik ismét Budapestre a következő felülvizsgálatra.

Marsi Erika szakállamtitkár arról számolt be, hogy az OTP-nek, az FHB-nak és az MFB-nek az IMF EU-hitelcsomagból biztosított támogatás felhasználását a pénzügyi tárca figyelemmel kíséri, ezt a vállalkozások hitelezésének bővítésére fordíthatják a pénzintézetek. Erről éves szinten kell csak számot adniuk a bankoknak, de a tárca kapcsolatban van a pénzintézetekkel, amelyek rendszeresen közölnek adatokat a vállalkozói hitelezés tényleges alakulásáról - mondta.

Katona Tamás beszámol arról, hogy az államháztartás eddigi folyamatai a korábban vártnak megfelelően alakulnak, az első hét hónapban a személyi jövedelemadó, az áfa és a fogyasztási adó a prognózisnak megfelelően érkezett a költségvetésbe, a járulékok befizetésében azonban van némi elmaradás.

Ugrás vissza Ugrás vissza...